Haigla kutsub verd loovutama

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoritelk Martensi väljakul läinud aastal.
Doonoritelk Martensi väljakul läinud aastal. Foto: Mailiis Ollino

Eeloleval teisipäeval ja kolmapäeval saab Pärnu südalinnas Martensi väljakule püstitatud doonoritelgis teha heateo ja annetada verd.

Verd võetakse mõlemal päeval kell 11–16.

Doonoritelgi külastamiseks tuleb varuda umbkaudu 45 minutit, millest vereloovutus kestab 5–10 minutit.

Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, ränga trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude muude haiguste puhul. Pärnu haigla kommunikatsioonispetsialisti Eda Amuri ütlusel on doonorivere toel võimalikud paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

Amuri andmetel püstitati doonoritelgid esimest korda 2007. aastal Keilas. Tänavu rändavad telgid mööda Eestit 11. korda.

Mullu käidi telgiga Pärnu kesklinnas verd võtmas kahel korral: mais ja septembris. Nende nelja päeva jooksul annetas verd 469 inimest, nende seas 107 esmadoonorit.

Ühe vereloovutuse jooksul võetakse inimeselt 450 milliliitrit verd, seega kokku koguti 123,3 liitrit verd.

Haigla teatel sobib doonoriks terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kilo kaaluv inimene vanuses 18–65 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle aasta. Vere andmisele eelnevatel päevadel on soovitatav tarvitada rohkelt vedelikku: vett, mahla või taimeteed ja väherasvast toitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles