Juhtkiri: Eelistame turvalisust põnevusele

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Mille järgi valiksite teie endale elu- ja puhkusekohta? Olulised argumendid on kindlasti sobivus teie rahakotile ja paiga meeldivus: olgu siis füüsiline või sotsiaalne keskkond, kirev kultuuriprogramm või veel hoopis midagi muud. Üks on pea 100 protsenti kindel: te ei valiks kohta, kus teid või teie vara ähvardab oht langeda kurjategijate ohvriks.

Pärnumaa kui turismipiirkonna puhul on turvalisus äärmiselt tähtis. Seetõttu ei saa rahulikul meelel suhtuda tänases lehes ruumi leidnud Leedu autovaraste teemasse. Ennekõike tõika, et ilmselt jalutab osa jõugu liikmetest tänini luksusmasinate näppamise plaaniga kusagil lähistel.

Palju kajastatud Pärnumaa ühenduste parandamise, sealhulgas lennujaama renoveerimise sagedase põhjendusena tuuakse esile vajadust meelitada piirkonda jõukaid turiste, kes hindavat väga oma aega. Ilmselt hindavad nad samavõrra – kui mitte enam – turvalisust.

Eelmisel nädalal saime lugeda kuritegevuse statistika kokkuvõtet. Numbrid näitavad paigalseisu. Tänavakaklused, taskutest kaduvad telefonid, kuuridest haihtuvad tööriistad ja murutraktorid. Ja politsei kommentaarides kordub: varaste ohjamiseks tehakse koostööd Läti ja Leedu politseiga.

Turistile ega kohalikulegi pole vahet, kas tema auto, muruniiduki või nutitelefoni paneb pihta eestlane, lätlane või leedukas.

Turistile ega kohalikulegi pole vahet, kas tema auto, muruniiduki või nutitelefoni paneb pihta eestlane, lätlane või leedukas. Kogemus on kehv igal juhul.

Peale kuritegude arvu püsib muutumatu see graafikujoon, mis näitab, kui suur osa elanikest peab pimedat kodutänavat ohutuks. Neid on 80 protsenti – päris hea tulemus! Kui kirjutada see fakt aga ümber moel, et viiendik inimestest ei julge pärast päikeseloojangut oma jalga kodunt välja tõsta, on tegemist murekohaga.

Turvatunne loeb väga palju nii pärnakale kui väliskülalisele. Tõdemusest, et auto omamine ongi risk, ja õpetussõnadest paigaldada senisest tõhusamad lukud-riivid jääb meelerahu tagamiseks väheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles