Juhtkiri: Pärnu linn Pärnu linnas

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Teades aastaid, et kohalike omavalitsuste ühinemisel tekib samanimelisi tänavaid, on maa-amet soovitanud nüüd kaaluda nende muutmist. Tänasest uudisloost selgub, et uues Pärnu linnas leiduks selliseid tänavaid üle poolesaja. Tark ei torma ja mõistlik on aru pidada, kas üldse on vaja tänavanimesid muuta. Kuigi linnakodanikule sellest kulusid ei teki, tuleks ometi kõigile veel postiljoni teeneid kasutavatele tuttavatele sellekohane sõna saata.

Pärnu Postimehele tundub mõistlik Pärnu linnapea Romek Kosenkraniuse ettepanek lähtuda talupojamõistusest ja lisada andmebaasi aadressireale veel üks rida ja vajaduse korral täpsustada ametlikku aadressi piirkonna koodiga: Pärnu linn, Pärnu linn (80010) Ringi 1 või Pärnu linn, Audru osavald (88301), Ringi 1.

Selline viis sunniks inimesi taas tähelepanu pöörama koodidele või vanas mõistes postiindeksitele. Üldiselt läheb Kosenkraniuse mõte kokku juhtkirja pealkirjaga. Samanimeliste tänavate puhul saab koodi unustamise või mitteteadmise puhul lisada sulgudes kindluse mõttes Pärnu linna piirkonna, näiteks Paikuse.

Tänavanimede muutmisega ei ole kiiret. Ehk tuleks ära oodata, kuidas hakkab süsteem toimima pärast ühinemist. Tõenäoliselt ei ärgita nime muutma niivõrd bürokraatlik, kuivõrd praktiline vajadus õige aadress leida.

Tark ei torma ja mõistlik on aru pidada, kas üldse on vaja tänavanimesid muuta.

Mõni tänavanimi võib olla sümbolnimi ehk tähistada tänava kuju. Võiks ju eeldada, et Ringi tänav meenutab mingil moel ringi.

Samuti ei tasu rapsida bussipeatustega. Isegi kui ühele liinile satuvad samanimelised peatused, saab neid eristada, kui lisada piirkond. Osa Pärnu bussipeatusi märgib kohti, mis on ammu saanud ajalooks. See pole küllaldane põhjus Metsamajandi peatust ümber nimetada või Pärnu KEKi peatuse kallale minna. Olemas on Linakombinaadi peatuski, kuid ettevõtte leidmiseks võib jalad rakku kõndida: seda lihtsalt enam ei ole. Alles on jäänud koht. Bussipeatus ongi neil juhtudel ajaloolise ja kohalikule harjumuspärase info kandja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles