Tootsi kinnistu enampakkumise algus venib keeruliste asjaolude tõttu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark.
Tuulepark. Foto: Tairo Lutter

Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) nõukogu ei ole ikka veel kuulutanud välja Tootsi tuulepargi kinnistu enampakkumist, sest oksjoni asjaolud on kujunenud oodatust keerulisemaks.

"Meie eesmärk on ikkagi teha see selliselt, et kellelgi poleks põhjust hiljem midagi vaidlustada. Võib-olla peame midagi veel Euroopa Komisjonist üle küsima. Läks keerulisemaks, kui esialgu arvasime," ütles RMK nõukogu esimees Andres Talijärv.

Talijärv on varem öelnud, et lahendamist vajavad probleemid on seotud müügi ja sellega, kuidas enampakkumine üles ehitada.

Valitsus tunnistas aprilli lõpus kehtetuks korralduse, millega oli eraldanud Eesti Energia ASile Tootsi tuulepargi rajamiseks maa ja otsustas panna maa avalikule oksjonile.

Kuigi riik on siiani seisukohal, et vaidlusi põhjustanud valitsuse otsus oli seaduslik, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo, et kiirema selguse huvides tuleb kuulutada välja Tootsi kinnistute avalik enampakkumine.

Valitsus otsustas möödunud aasta 8. detsembri istungil kinnitada Eesti Energia aktsiakapitali suurendamise ja ettevõttele Pärnu maakonnas Vändra vallas Metsaküla külas hinnanguliselt 4,1 miljonit eurot maksva Tootsi Suursoo kinnistu üleandmise.

Kinnistule plaanib Eesti Energia rajada 2020. aastaks mitusada miljonit eurot maksva ja umbes 150megavatise võimsusega tuulepargi. Eesti Energia kavandatav Tootsi tuulepark moodustab tuuletehnoloogia liidu hinnangul 54 protsenti kogu Eestis kavandatud tuuleparkide mahust.

Paljud taastuvenergeetika ettevõtjad on kaevanud kohtusse valitsuse otsuse anda Tootsi tuulepark mitterahalise sissemaksena riigiettevõttele. Kohus on taganud kaebajatele õiguskaitse Tootsi tuulepargi maa-ala puudutava vaidluse lõpuni. Eraettevõtjate hinnangul kahjustab väärtusliku maa riigifirmale enampakkumiseta andmine vaba konkurentsi ja turul tegutsevaid ettevõtjaid.

Tootsi tuulepargi kinnistu suurus on 160 hektarit. Kinnisasi koosneb 40 katastriüksusest, millest 38 on detailplaneeringuga ette nähtud tuulikute püstitamiseks ja kaks tuulemõõdutornidele. Sinna tuulepargi rajamine aitab Eestil saavutada tuuleenergia eesmärke.

Vastavalt koalitsioonilepingule on plaanis börsile viia AS Enefit Taastuvenergia aktsiatest 49 protsenti. See hõlmab endas nii tuule-, hüdro- kui ka muud taastuvenergiat. Enne korraldatakse avalik enampakkumine kinnistut puudutava vaidlusaluse tuulepargi maa asjus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles