Riigikogu kohata jäänud Sindi ekslinnapea kaaluks ministriametisse asumist tõsiselt (1)

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Šorin.
Marko Šorin. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Sünnipäevale sammunud Lääne Elu ajakirjanik Urmas Lauri silmas juhuslikult kortermaja seinal venekeelset kuulutust, mis kutsus üles kohtuma riigihaldusminister Mihhail Korbiga. See oli saatuslik pilk. Ja mitte üksnes ministrile, kes mõni päev hiljem ametist tagasi astus.

Terve eilse lennukis olnud ja seetõttu telefoni välja lülitanud Marko Šorin sai mitu SMSi. Küsiti, kas ta on hiljutiste sündmuste tõttu telefoni välja lülitanud. 

Avalikkust ärritanud sõnade pärast ametist lahkuva riigihaldusministri Mihhail Korbi riigikogusse naasmise tõttu peab talle koha vabastama sintlane Šorin. See ei pruugi tähendada eelmisele Sindi linnapeale tagasilööki. Vastupidi.

Väliskomisjoni liige Šorin ei tee täpseid plaane, enne kui kõik pole päris selge. "Erakond pole otsustanud, mis täpselt personaliga toimuma hakkab," lausus ta. "Erakonna esimees (peaminister Jüri Ratas, L. H.) tuli alles täna pärastlõunal Brüsselist. Ju ta istub juhatuse liikmetega maha. Olukord vaadatakse üle, et millised vangerdused tulevad. Keegi läheb ju riigihaldusministriks." 

On palju kandidaate, mis on iseenesest hea: pink pole lühike. Igal juhul tuleb mul olla võimalikult tähelepanelik. - Marko Šorin

Niisiis tõdes sintlane, et tema nimi on erakonnas riigihaldusministrikandidaatide hulgas läbi käinud.

Hiina visiidil olnud Šorin kuulis Korbi ministrikohalt tagasiastumisest ja riigikokku naasmisest üle-eile sealse aja järgi kell 2.40, kui talle helistas Keskerakonna fraktsiooni esimees Kersti Sarapuu. "Ta ütles, et senise kogemuse põhjal hindab ta minu tööd väga ja et ta tahab küll leida variandi, et mind mitte minema lasta," sõnas Šorin.

Marko Šorin andis Riigikogus ametivande 24. novembril.
Marko Šorin andis Riigikogus ametivande 24. novembril. Foto: Riigikogu pressitalitus

Äsja reisilt naasnud ja kogu tänase Enn Eesmaaga Pärnumaa visiidil ettevõtteid külastanud Šorin ei tea, mida erakonna juhatuse liikmed, ministrid ja fraktsioon on muudatuste teemal omavahel rääkinud. Tema osalusel pole jõudnud arutelusid veel olla.

Mida Šorin otsustaks, kui talle tehtaks ettepanek asuda riigihaldusministri kohale? "Praegu saan öelda, et mul tasuks seda väga tõsiselt kaaluda," lausus sintlane. "Aga olen aru saanud, et ühtegi kandidaati pole esile tõstetud. On palju kandidaate, mis on iseenesest hea: pink pole lühike. Igal juhul tuleb mul olla võimalikult tähelepanelik."

Järgmise ministri ametisse kinnitamiseks on aega kuu aega.

Korbile peab koha vabastama rahvasaadik, kes oli keskerakonna üleriigiliste asendusliikmete nimekirjas kõige madalamal positsioonil. Korbi asendusliige Toomas Väinaste oli nimekirjas seitsmes, riigikogu valimistel 464 häält saanud Šorin kaheksas.

Sindi eelmisel linnapeal Šorinil avanes võimalus minna parlamenti, kui peaministriks saanud Jüri Ratase asendusliige riigikogus Vladimir Arhipov loobus kohast ega ilmunud õigeks ajaks riigikokku vannet andma.

Isegi kui Sindi meeri toolist loobunud Šorin peaks nüüd tööta jääma, ei kahetseks ta midagi. "Kui ma sinna asendusliikmena läksin, pidin sellega arvestama," nentis ta. "Muidugi on kahju, et Mihhail Korbi haldusministri karjäär jäi ainult pooleaastaseks."

Teisipäeval Haapsalu muusikakooli Korbiga kohtuma kogunenud punaveteranid nõudsid ministrilt kaitsekulutuste raha jagamist pensionäridele. Minister selgitas, et nii ei saa, kuna oleme NATO liige ja peame seda maksma. Sitked veteranid polnud vastusega rahul. Eakate surve alla jäänud Korb nentis, et ega temagi Eesti kuulumist NATOsse poolda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles