Sirle Matt: Väike poiss näitab eeskuju

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirle Matt.
Sirle Matt. Foto: PP

Teise klassi poiss Nikita Popov lehvitas ülekäiguraja ees peatunud ja talle teed andnud autojuhile, kes juhtumisi oli aastaid liikluskultuuri mõjutada proovinud Tartu ülikooli Pärnu kolledži sotsiaaltöö lektor Valter Parve. Parvele läks sõbralik viibe niivõrd hinge, et ta otsis poisi kooli kaudu üles ja kinkis talle Leelo Tungla lasteraamatu.

Kui esmalt seostuvad liiklusega mootorsõidukid ja liikluskultuurist rääkides võib eeldada, et jutt on autojuhtide maneeridest, juhtis Parve juba aastaid tagasi tähelepanu sellele, et jalakäijad on osa liiklusest. 2010. aastal antud intervjuus rääkis mees nii: “Jalakäijate probleem on selles, et nad ei suhtle selle autojuhiga, kes peatus. Sohver eeldab, et jalakäija tõstab pilgu, lehvitab. Soome turistid teevad alati nii, see on maast madalast sisse harjutatud tähelepanuavaldus sohvrile, kes auto pidurdas, aega kulutas, sulle eesõiguse andis ja sind märkas.”

Tuleb tunnistada, et seitsme aastaga ei ole palju muutunud. Ilmeksimatult tunneb ära turisti, sest tema tõesti lehvitab tänutäheks teed andnud juhile. Minagi vuhisen jalakäijana autojuhti märkamata üle tee – just sellist väljendit kasutas Parve, kui rääkis väikese poisi lehvitamise taustal liikluskultuurist laiemalt. Ei oskagi seletada, miks jääb pea kaasliikleja poole pööramata. Ilmselt ei leidugi põhjust, on vaid harjumus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles