Sauga kooli õpilased käisid õppereisidel

, Sauga põhikooli huvi- ja projektijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sauga põhikoolil on sel õppeaastal olnud suur rõõm kaasa teha kahes rahvusvahelises Erasmus+ projektis. Tänu programmi toetusele said õpilased reisida välisriiki.

Esmalt käisid 6.–9. klassi õpilased Ksenia Pronina, Liis Karbus, Liis Põldaru, Lysett Heinmets, Carlyn Pukk, Eliisa Sein ja kaks õpetajat 26. märtsist 1. aprillini projektireisil Taanis Glamsbjergis, kus eestlasi võõrustas Taani Vestfynsi gümnaasium.

Nädala jooksul tutvusime partnerkooliga, põnevust pakkusid ühistegevused nii Glamsbjergis kui ka selle lähistel. Saksa, Hispaania ja Taani partnerkoolide lastega katsetati kodust pudelis kaasa võetud vee kvaliteeti, iga delegatsioon esines oma riiki tutvustava ettekandega, mille rõhuasetus oli keskkonnahoiul. Põnevust pakkus sõit linnurikkale Bågø väikesaarele, kus sai proovida krevetipüüki, ja teaduspargi Danfoss Universe külastus. Veeloomade õpikeskuses osalesid kõik töötoas, kus demonstreeriti hai lahkamist. Mitmekesiste Taanis veedetud päevade sekka mahtus muinasjutumeistri Hans Christian Anderseni muuseumi külastus, koosviibimised ja mängud-tantsud.

Kohe pärast Taani õppereisi võõrustasime teise projekti ,,Eco-friendly actions’’ (keskkonnahoidlik tegevus) raames külalisi Türgist, Rumeeniast ja Leedust. Leedu ja Rumeenia õpilased viibisid Eestis oleku ajal siinsetes peredes. Õppereisidel käis kaasas 14 Sauga põhikooli õpilast.

Nädala jooksul (3.–7. aprillini) väisasime loodus- ja teaduskeskusi. Sealhulgas AHHAA keskust, Pernova loodusmaja, Tartu loodusmaja, Tallinna energiaavastuskeskust, Carl Robert Jakobsoni talumuuseumi ja Kabli looduskeskust. Samuti said külalised tutvuda Tallinna vanalinnaga ja nautida kaunist puutumata loodust Tolkuse rabas.

Peale õppekäikude tutvustasime oma kooli. Õpilased ja õpetajad tutvusid koolikorraldusega ja viibisid tundides. Nädala võttis kokku koosviibimine kooli kõrval kiviaidas, kus jagati kingitusi ja tänusõnu.

Õpilaste tagasiside põhjal võib järeldada, et Eestis veedetud aja jooksul said nii meie õpilased kui külalised palju põnevaid teadmisi, samuti loodi sõprussidemeid. Pärast Eestis toimunud projektikohtumist jätkus järelkajana juttu veel nädalateks.

Projektikohtumisele Eestis järgnes õppereis Hispaaniasse Granadasse MASENI projekti raames. Reis kestis nädal aega (2.–7. maini). Õppereisil käisid 8.–9. klassi õpilased Tiina Tali, Tarvo Tali, Risto Peet, Laura Peet, Tauri Savi ja Andres Alumets, neid saatis kaks õpetajat. Granada linnas võõrustas õpilasi kool nimega Colegio Internacional de Granada.

160 õpilasega kool paiknes keset lummavat loodust. Koolimaja ümbritses mägine maastik ja näha sai lumiseidki mäetippe. Tunnid olid omavahel lõimunud ja toimusid nii inglise kui hispaania keeles, et arendada õpilaste võõrkeeleoskust.

Nädala vältel võeti osa paljudest töötubadest ja ettekannetest. Keskenduti keskkonnahoiule, eelkõige räägiti plasti tarbimise vähendamisest ja selle mõjust keskkonnale. Nädalavahetusel külastasid õpilased teaduskeskust Biodomo, käidi Salobreña linna rannas sukeldumas ja jalutati iidses Alhambra kindluses.

Meie õpilased elasid Hispaanias oleku ajal kohalike kodus. Pärast ametliku programmi lõppu veetsid lapsed aega perede juures. Õpilased tõdesid, et peres elamine algul küll hirmutas, kuid lõpuks olid nad väga tänulikud, et said osa välisriigi pereelust.

See õppeaasta möödus nii Sauga põhikooli õppuritele kui õpetajatele meeleolukalt ja sündmusrohkelt. Järgmisel õppeaastal ootavad ees õppereisid Saksamaale, Leetu ja Türki. Selle kõrval võõrustame nii õpilasi kui õpetajaid kevadel Eestis teise projekti raames. Seega on, mida oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles