Rahvale välja käristanud meest karistati rängalt

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu turvakaamera lindilt näha, läks üks 9. novembri pummelung Hommiku tänaval vägivaldseks hommikul kella 7.30 aegu.
Nagu turvakaamera lindilt näha, läks üks 9. novembri pummelung Hommiku tänaval vägivaldseks hommikul kella 7.30 aegu. Foto: Gertrud Alatare /PÄRNU POSTIMEES/

Märjuke voolas 9. novembri ööl ojadena. Rahaboss käristas välja. Küll võttis ta võõraste kostitamiseks krõbisevat tengelpungast, küll tiris kupüüre pükste tagataskus laperdavast rahapakist.

Nagu tuntud klišeegi ütleb, ei jää ükski heategu karistamata. Hommikul seisis purjuspäi heldeks muutunud 41aastane mees nõutult Pärnus Hommiku 3 kasiino ees, nägu verine ja taskust kadunud mitu tuhat eurot.

Esmaspäeval istusid Pärnu maakohtu süüpingis 20aastane Jarno Koronen ja 21aastane Joosep Lapin, keda Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistab nüüd rühmaviisi toime pandud röövis. Prokurör Gardi Anderson küsib noormeestele aastatepikkust vangistust.

Andersoni sõnutsi tutvus rahakas mees kolme võõraga Nikolai Lehtlas. Meeleldi nõustus napsitaja laudkonnale, kuhu Koronengi kuulus, välja tegema. Vennastuti tundide viisi mööda baare kolades. Kaukamehel hakkas üha enam latva.

Kuna ta leidis ainult 500 eurot, oli ta veendunud, et teda rööviti. Kohale tulnud politseinikele ütles mees, et temalt võeti 3000–4000 eurot.

Varahommikul jõudis seltskond kasiinosse, kus rahaboss oli ikka veel tähelepanu keskmes. Nagu mängupõrgu töötaja on tunnistanud, sikutas mees sealgi üha uuesti pükste tagataskust raha, et rahvale alkoholi osta.

Üksvahe saabus kasiinosse Lapin.

Kella 7.30 aegu läks asi hapuks. Turvakaamera salvestiselt on näha, kuidas Koronen alustas selleks ajaks väga purjus sponsoriga mängupõrgu ees vestlust. Ja see ei paistnud kaugeltki sõbramehelik: Koronen hoidis mehe ligi ja takistas tal hoonesse naasmist.

Rahakas mees müksas ässitajat. Nii süttis roheline tuli: Koronen haaras ohvrist, teda asus nüpeldama enne otsekui tavalise kasiinokülastajana paistnud Lapin.

Nagu prokurör kirjeldas, löödi kannatanut mitu korda ja lohistati mööda maad. Mees üritas kasiinosse põgeneda, kuid vägivallatsejad tirisid ta tagasi ja otsisid kordamööda midagi tema taskutest. Saanud sealt midagi kätte, panid nad jooksu.

Ohver tõusis püsti, läks tagasi kasiinosse ja otsis oma jope taskud läbi. Kuna ta leidis ainult 500 eurot, oli ta veendunud, et teda rööviti. Kohale tulnud politseinikele ütles mees, et temalt võeti 3000–4000 eurot.

Lapini kaitsja Marko Tammann rõhutas esmaspäeval istungi alguses, et pooled tegid kõik endast oleneva, minemaks kokkuleppe teed. See polevat aga võimalik, sest prokurör Anderson küsib liiga karmi karistust. Nii mindi üle lühimenetlusele.

Tammanni sõnutsi pole kahtlust, et Lapin lõi kannatanut. Küll leiab ta, et röövi toimumine on küsitav. Kannatanut üksnes kinni hoidnud ja riietest sikutanud Koroneni kaitsja Paul Järve on samuti seda meelt, et röövi süüdistus pole usaldusväärne.

Tammann rõhutas kannatanu varem öeldut: peapõrutuse tõttu ei pruugi ta kõike mäletada. Pealegi oli mees peksmise ajal raskes joobes: tema liitris väljahingatavas õhus leidus alkoholi 1,27 milligrammi.

Järve juttu mööda tekitab kahtlusi seegi, et ohver on mitu korda eksinud. Kord olnud tema kahju 3000–4000, siis 12 000 eurot. Peale selle ei saavat videost nähtu põhjal kindlalt väita, et vägivallatsejad võtsid ohvri taskust raha.

Ehkki süüdistatavad polevat röövi toime pannud, esitas Tammann mitu korda kergendava asjaoluna selle, et Lapini ema on peksjate tekitatud kahju 3000 euroga hüvitanud.

Samal ajal on kannatanu niisuguse summaga nõustumine advokaadi juttu mööda märk sellest, et röövi ei toimunud. Ta põhjendas, et senist kohtupraktikat arvestades võinuks vigasaanu ainuüksi lõualuumurru eest küsida 2000 eurot.

Prokurör on aga veendunud, et noormeeste kooskõlastatud käitumine viitas eesmärgile raha saada. Ta rõhutas, et lööke oli palju ja need olid suunatud elutähtsatesse piirkondadesse. Prokurör rõhutas, et see polnud noormeestel sugugi esimene kord vägivallatseda: Lapin vabanes 2015. aastal vanglast, tema kaasosalisel oli viimase kuriteo ajal kehtiv kriminaalkaristus.

Nii küsis Anderson mõlemale 17. novembrist vahi all olevale noormehele kuus aastat vangistust, mis lühimenetluse pärast kahaneks neljale aastale. Et muu hulgas 2013. aasta jaanipäeval Lemme telkimisalal massikakluses osalenud Koronenil on eelmise karistuse eest kandmata aasta, viis kuud ja 26 päeva vangistust, tuleks Andersoni sõnutsi lisada tema karistusele nüüd seegi.

Tammann palus kohtul lugeda Lapini karistus kantuks ja arvestada ülejäänud karistus tingimisi. Ta esitas kohtule ettevõttelt saadud kirjaliku kinnituse, et vanglast vabanedes ootab tema kaitsealust ehitustöö. Siis saab mees emale võla tasuda.

Järve jutu kohaselt on seni türmis veedetud kuud olnud tema kaitsealusele, kes varem polnud vanglas olnud, küllaldane šokk. Nii palus ta Koroneni tingimisi vabastada 17. juunil, kui istutud saab seitse kuud.

Kohtunik Igor Pütsep andis istungi lõpus kohtualustele võimaluse viimaseks sõnaks.

"Kahetsen oma tegu," lausus Lapin.

"Mis elust edasi saab?" päris Pütsep. "Hakkategi mööda vanglaid käima?"

"Tuleb tööle minna," tõdes Lapin.

Koronen palus oma viimases sõnas kohtunikult kergemat karistust. Pütsep nentis, et kohus peab tegema õiglase otsuse.

"Kuna mul on katseaeg, teadsin, et ma ei tohi lüüa," märkis Koronen.

"Lugege seadust, see (kinnihoidmine, L. H.) on sama asi," ütles kohtunik.

Kohus teeb otsuse 22. juunil. Karistusseadustik näeb rühmaviisi toime pandud röövi eest ette kolme- kuni 15aastase vangistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles