Kilohind kaks eurot magamata ööde eest

Siiri Erala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kruusimäe talus elav Taimi Lehtmets on märtsist alates ärganud öösel iga paari tunni tagant. Seda nõuavad tema 1000 hoolealust mehe ehitatud 40meetristes kilemajades.

“Magamatus on jube,” ütleb Taimi ja vaatab pisut kurvalt enda ees letil seisvaid kaste. Neist paistavad kollase õietutiga pisut karvased väiksed kurgid. On kuu lõpp, kolmapäev, pilvine ja aeg-ajalt tibab vihma. See on turul müümiseks üks kehvemaid kombinatsioone. Et hommikul korjatud saak kätte ei jääks, teeb perenaine raske südamega otsuse kirjutada hinnasildile: “2.-”. “Ma ei taha kurki kaks päeva müüa. Mul on kohe selline põhimõte,” põhjendab ta.

Paarist eurost odavamalt saab Pärnu turult vaid Poolast toodud kurke. Lätlaste kasvatatu hind jääb vahemikku 2,3–2,5 eurot.

Kurgid-tomatid on praegu turulettidel peamine kodumaine kaup.
Kurgid-tomatid on praegu turulettidel peamine kodumaine kaup. Foto: Urmas Luik

Taimiga on turul tema poeg Indrek. Noormees naasis aasta eest Soomest ja otsustas kurgikasvatuses senisest tõsisemalt kaasa lüüa. Indreku kaalule laotud kurgipüramiid meelitab kohe kohale ostja. Raili Tomson on tulnud turule, pisipoeg süles, just kurki ostma. Kruusimäe toodangu kasuks ei otsusta ta erakordselt madala hinna, vaid usalduse pärast. “Ma tean kindlalt, et see on eestimaine. Kui varsti tuleb eestimaist kartulit, siis ostan seda ka,” selgitab naine ja asutab, kurgikott käes, minekule, keeramata pilkugi kõrval ilutsevatele punastele maasikatele.

Ma ei taha kurki kaks päeva müüa. Mul on kohe selline põhimõte. Taimi Lehtmets

Indreku kurgikastidest mõni meeter eemal seisab samasuguse sisuga kastide taga Valeri Petro. Temal on soojanõudlikke hoolealuseid oma Tahkuranna kodus 230. Kõik kannavad “Alexi” nime. “See on väga hea sort, ma olen seda juba kümme aastat kasvatanud,” räägib mees.

Kilo “Alexit” maksab kolm eurot ja Valeri pole nõus sentigi alla andma. Tööd on tehtud palju ja kütmise kulud kõrged.

Valeri saab kevaditi magama kesköö paiku, mil on tehtud viimane nupulevajutus, et diiselküttel töötavad puhurid hoiaksid kilemaja soojana. Hommikul kell viis asutab ta end saagikorjele. Nii nagu Kruusimäe Taimi ei pane Valeri ühtegi eile korjatud kurki letile.

Peale kurgi silmab ostja Pärnu Vanal turul kodumaisest kaubast tomatit, rabarberit ja hulga rohelist: sibulat, tilli, lehtsalatit, piparmünti, karulauku. Kummalisim leid on aga kukeseened Ungarist.

Hinnad Pärnu turul

  • kurk 1,5–3 eurot kilo,
  • tomat 3–3,5 eurot kilo,
  • värske kartul 1,5–1,8 eurot kilo,
  • värske kapsas euro kilo,
  • porgand kimbus (umbes 600 grammi) 1,5 eurot,
  • rabarber 2–2,5 eurot kilo,
  • maasikad 4 eurot kilo.

Andmed: Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles