Galerii: peaminister mängis sõpradega kossu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nii nagu Jüri Ratas on võtnud enda peale riigijuhtimise, talitas ta täna korvpalliväljakulgi.

Kõigutamatu enesekindlusega tõi mängujuht Ratas Pärnu spordihallis palli üle. Valjude täpsete repliikidega andis ta meeskonnakaaslastele juhiseid: kes keda katab ja milline peaks olema rünnakujoonis.

Ümmarguse jutu generaatorit polnud ollagi. Näis, et spordiväljakul polekski sellega midagi teha.

Nimekiri meestest, keda kapten Ratas juhtis, oli muljet avaldav. Ja ega vastasedki olnud papist poisid. Tegemist oli ikkagi 11. korda toimunud Balti parlamentide vahelise turniiriga.

Nagu Balti assamblee presidendi Aadu Mustaga turniiri avanud riigikogu esimees Eiki Nestor märkis, tänasel jõuproovil ainult staarid olidki. Ta tõi võrdluseks NBA meistri Cleveland Cavaliersi, kus on ainult LeBron James ja veel mõni pisut vähem kuulus korvpallur.

Meeste suurusele viitas seegi, et mõnigi kord jäi väljak neile kitsaks. Ikka ja jälle astus keegi üle otsa- või küljejoone, misjärel pall tuli loovutada vastastele enne, kui rünnak õieti alatagi jõudis.

Esimeses mängus läksid vastamisi Eesti ja Läti. Kiirelt, kohe pärast lahtihüpet avas skoori teravalt korvi alla murdnud kultuuriminister Indrek Saar. Järgmisel Eesti rünnakul näitas Ratas, et temagi võib julgelt ette võtta. Ei jaga sugugi ainult juhtnööre ega tõmba üksnes niite.

Nii kiirendaski palli üle toonud mängujuht järsku, sööstis korvi alla ja läks kartmatult viskele. Siis kõlas peaministri vali karjatus. Lätlasel ei jäänud midagi muud üle: ta pidi peatama Eesti valitsusjuhi vea hinnaga.

Foto:
Foto: Foto: Gertrud Alatare

Ratas oli vabaviskejoonel kindlus ise. Kummalgi viskel ei puudutanud rõngast läbinud pall õieti võrkugi.

Teisel poolajal vabavisetele läinud peaminister polnud enam nii vankumatu. Siis pildus vahetuseta väljakul rassinud Ratas mõlemad visked mööda.

Küll ei takistanud rohked mänguminutid teda üsna jõuproovi lõpus kiirrünnakusse jooksmast ja palli altkäe vastu korvilauda poetamast. Lauast tagasi põrganud pall mõtles rõnga peal jupp aega, kummale poole kukkuda.

Peaministri soov jäi peale: pall veeres otsekui aegluubis läbi võrgu. "Järgmine kord pane pealt!" karjus keegi käreda häälega julgustavalt.

Kahtlemata paistis väljakul enim silma kogu mängu teravusi loonud riigikogu liige Remo Holsmer. "Anna! Anna!" hüüdis korvi all seljaga vastu kaitsjat koha sisse võtnud riigikogulane. Ratas andis. Kiire pööre ümber tugijala, paar kiiret sammu ja sopsti!

Mängu edenedes läks aina kuumemaks kultuuriminister Saare käsi. Ühtelugu saatis mees keskpositsiooniviskeid sahinal läbi võrgu, misjärel peaminister teda sõbrameheliku käteplaksuga tunnustas.

Paar minutit enne mängu lõppu pääses peaminister puhkama. Ratase vahetas välja rahandusminister Sven Sester.

Tundus, et meeskonnakaaslased umbusaldasid Sesterit: üsna aktiivselt otsis rahandusminister platsil kohta ja pani usinalt katteid, kuid keegi ei kippunud talle söötma. Aga oi, kuidas mees rabas kaitses!

Ehkki kiirrünnakusse pääsenud lõunanaabrite viimaseks pealetungiks juhtisid eestlased 12 punktiga, tormas Sester endastmõistetavalt kaitsesse ja segas korvi all järjepanu peale viskavat lätlast kuis jaksas. Visalt vehkis ta kätega ründaja ees, kuni too tasakaalu kaotas, maha prantsatas ja Sester sekund hiljem tema kõrvale pikali käis. Pall veeres aeglaselt auti. Kõlas lõpusireen.

"Hästi, Sven!" hüüdis peaminister vahetusmeeste pingilt julgustavalt.

Foto:
Foto: Foto: Gertrud Alatare

Eesti võitis 27:10! Turniir jätkus sama meeleolukalt.

Balti parlamentide vahelist turniiri peetakse 2006. aastast. Eesmärk on populariseerida ühiskonnas korvpalli, sporti ja tervislikku eluviisi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles