Juhtkiri: Muutuv kesklinn

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pärnu kesklinnas toimuvad taasiseseisvunud Eesti aja kõige suuremad muutused. Martensi maja sarikapidu on selge tõendus sellest, kuidas kiiresti ehitada. Majakarbil on kõrgus käes ja iga linlane võib nüüd juba oma silmaga näha, mis sinna kerkib. Osaühing Martensi Maja on südamega ehituse juures, samuti ehitaja Eston Ehitus. Tulemus tõotab tulla linnasüdamevääriline.

Kiviviske kaugusel kerkib Malmö maja, mille valmimisega saame kesklinnas lahti ühest staažikamast “hambaaugust”, mis tekkis ja jäi aastateks pärast trükikoja Pärnutrükk lammutamist.

Üks Pärnu ehitusettevõtja, kelle peamine töötanner asub väljaspool Eestit, meenutas kord Hollandi väikelinna, kus perroonil rongilt maha astudes hakkasid silma ehitavale linnale iseloomulikud kraanad. Nüüd võime meiegi kesklinna järgi öelda, et kraanad on märk majanduse edenemisest.

Hoogsad ehitustööd südalinnas suruvad uueks aastaks mälu tagaplaanile harjumuspärase pildi Pärnu bussijaama ümbrusest. Äsjasel Eesti lipu päeva üritusel Rüütli platsil rääkisid pealtvaatajad oma arusaamadest, milline peaks rekonstrueeritud väljak välja nägema. Praegusel pildil hakkab silma Pärnu 750. aastapäevale pühendatud potjomkinlik lagunev vineerist kellatahvel. Inimeste arvates pole vaja maha võtta platsiäärset kõrghaljastust, Endla teatri rõdu sümboliseeriva monumendi vastas teisel pool purskkaevu oleks veel küllalt ruumi Eesti Vabariigi loojate mälestusmärgile. Ometi on see kavandatud veidi nurga taha, ilma et oleks linlaste arvamusest suurt hoolitud.

Pärnu linnale oluliste kohtade ümber kujundamisel peaks linnarahva sõna rohkem maksma pääsema.

Pärnu linnale oluliste kohtade ümber kujundamisel peaks linnarahva sõna rohkem maksma pääsema. Siiski jääb lootus, et kui suured tööd kesklinnas selleks korraks läbi saavad, on meil tulemus, mida pole põhjust häbeneda. Riigimajal tuleb juba muutunud keskkonda sulanduda ja lõpuks ometi ootab linnavalitsus volikogult Raba-Laia tänava silla detailplaneeringu koostamise algatamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles