Anna-Kaisa Oidermaa: Piinlikud meesteasjad

Anna-Kaisa Oidermaa
, kliiniline psühholoog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Kaisa Oidermaa.
Anna-Kaisa Oidermaa. Foto: PP

Meeste vaimset tervist on keerukas jutuks võtta. Vaimsest tervisest on niigi piinlik rääkida: see on isiklik teema, millega kaasneb häbimärgistamise oht.

Vaimse tervise probleem tähendab meie ühiskonnas veel liiga sageli nõrkust, tekitab hirmu ja arvatakse, et sellega peab ise hakkama saama. Mis siin ikka rääkida ja arutada, tuleb saata inimene vaimse tervise spetsialisti juurde. Küll tema vaatab, mis üldse teha annab.

Meeste vaimsest tervisest rääkimise vabadus on suisa topelt tõkke taga: selle puhul paneb suu lukku mehe stereotüüpki. Mees on murdumatu ja kui mõni tervisemure vaevab või vanust juba üle keskmise, ei ole mees enam küllalt mehine. Kuidas hoida mehe soolist identiteeti, kuid samal ajal elada kaua ja rahulolevana? Kuidas luua keskkonda, kus mees saaks jääda meheks, kuid oma tervise eest hoolt kanda?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles