Juhtkiri: IRLi vangerdused valitsuses

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Ajakirjanduses pikalt heietatud Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) võimalikud vangerdused ministritega tehti eile sisuliselt ära. IRLi eestseisuses polnudki nagu midagi arutada: koguneti kell 10 ja juba 10.22 oli BNSi uudis üleval. Täna peab IRLi esimehe Helir-Valdor Seedri kaadrimuudatused heaks kiitma erakonna volikogu.

Üleriigiline ajakirjandus kirjutas, et Seedri plaan on erakonda luhvtitada, et saada lahti Res Publica hõngust. Hõljuvad odöörid erakonnas on üks asi.

Jutt käib siiski Eesti valitsusest ja personalivangerdusi peaks eeskätt vaatama sellest vinklist, mida suudavad uued mehed teha praeguses vasakvalitsuses.

Margus Tsahknale kaitseministrina vaevalt etteheiteid oli. Tema asendamine Isamaa veteranpoliitiku ja suursaadiku Jüri Luigega mõjub kuvandina rahvusvaheliselt paremini. Eriti, kui arvestada eeskätt Keskerakonna poliitikute ütlemisi NATO ja USA aadressil ning Eestit peagi ootavat Euroopa Liidu eesistumist.

IRLi eesmärk on püsida vänderdaval valitsusvankril ja tõusta küsitlustes lävepaku kõrvalt.

Ettevõtja Toomas Tõniste valiti 2011. aastal Pärnumaalt riigikokku. Tema tagasiside valijatele oma tegevuse kohta riigikogus jäi peaaegu olematuks. Poliitiku eeldusi mehel ei ole. Kui Sven Sester on olnud lobeda jutu ja nobeda sulega, et rahanduspoliitilisi samme põhjendada, siis kidakeelselt Tõnistelt nõuab see pingutamist.

Kui Marko Pomerantsil on vähemalt keskkonnaalane haridus ja kogemus, siis Siim Kiisleri olemus viitab parteiinkubaatorile. Lähiaastatel peab keskkonnaminister kindlasti rohkem iseloomu näitama, et aplast ihast Rail Balticu ehituselt teenida ei kaevataks Eestimaad päris auklikuks. Kas Kiisler suudab ennast kehtestada?

Oma koha säilitasid justiitsminister Urmas Reinsalu ja sotsiaalkaitseminister Kaia Iva.

Kogu IRLi ministrite punt peab suutma oma tegevusega muuta erakonna valijatele taas suupäraseks.

Seeder eelistab ämblik Charlotte’ina kududa IRLi fraktsiooni esimehe kohal võrku riigikogus. IRLi eesmärk on püsida vänderdaval valitsusvankril ja tõusta küsitlustes lävepaku kõrvalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles