Kalev Vilgats: Pensionär pole ju loll

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Vilgats
Kalev Vilgats Foto: PP

Olen selle kuu algusest jälginud teemat, mis puudutab meie kogutavat pensioniraha. Sõlmisin ise lepingu 2001. aastal ja äsja majanduskokkuvõtte saanud, pean tõdema, et häda sellega on.

Tundub kuidagi, et kui oleksin selle igakuise summa nende aastate jooksul klaaspurki pannud, võiks see olla enam-vähem niisama suur. Mulle on jäänud mulje, et pensionifondide tootlikkus on madal ja halduskulud ülemäära suured. Seega, arvestatavat tuge palgatöö kõrvalt kogutud pensionirahast tulevikus loota ei maksa. Elukestva õppega kaasneb eluaegne töötamine, kuni sussid püsti. Teades, kui vähe on Eesti ajakirjanduses ametis seeniorajakirjanikke, ei taha tulevikule mõeldagi.

Mis siis kindlustusseltsid tagajalgadele ajas? Ligemale kaks aastat on ette valmistatud kogumispensionide ja investeerimisfondide seaduse muutmise eelnõu. Küsimus on, kas pensionikoguja peaks saama kogu raha fondist korraga välja võtta või tilgutab fond seda jupikaupa, ennast sealjuures unustamata. Eelnõu, mida avalikkuses eriti käsitletud ei ole, pidavat andma pensionikogujale lisavõimalusi. Näiteks sõlmida mitu pensionilepingut praeguse ühe asemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles