Kihnu puurkaevust hakkas gaasi eralduma

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu maagaasivaru pole märkimisväärne ja majanduslikku väärtust sel ei ole, kuid pakub geoloogidele huvitavat meelelahutust.
Kihnu maagaasivaru pole märkimisväärne ja majanduslikku väärtust sel ei ole, kuid pakub geoloogidele huvitavat meelelahutust. Foto: Taavo Kattel

Kihnu saarel võis hiljuti täheldada eriskummalist nähtust, kui puurkaevust purskus vaheldumisi nii põhjavett kui maagaasi.

Eesti Geoloogi blogi kirjutas, et puurauke rajava ettevõtte Vesinik OÜ juhi Taavo Katteli sõnutsi puuriti üle-eelmisel nädalal saarele Devoni kivimeid avav 56 meetri sügavune kaev. Pärast puurimist jäi surveline vesi aga kaevust välja voolama. Järgmisel päeval, kui veetase oli stabiliseerunud, sai teha rutiinse pumpamise. Viis minutit pärast pumba paigaldust lendas kaevust ühes pumbaga välja vee ja gaasi segu. Järgmistel tundidel eraldus kaevust gaasi ja vett väga intensiivselt, veesamba kõrgus ulatus poolteise meetrini.

Saarele puuriti teinegi kaev, mis pumbates käitus täiesti tavapäraselt, kuid kokkupuutel tulega süttis seegi. “Tegelikult on väike gaasimull Kihnu saare kõigi puurkaevude vetes, kuid nii suurt gaasi eraldumist pole varem märgatud,” rääkis Kattel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles