Alo Tomson: Omavalitsuste liitmisest tulu ei tõuse

Alo Tomson
, Tõstamaa vallavalitsuse keskkonna- ja arendusnõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alo Tomson.
Alo Tomson. Foto: PP

Omavalitsuste suuremaks muutmisel ei ole majanduslikku efekti. Just sellisele järeldusele on jõudnud Taani Århusi ülikooli, KORA uurimisinstituudi ja California ülikooli teadlased ajakirja American Political Science Review’ 2016. aasta novembrinumbris avaldatud uurimistöös.

See uurimus tugineb suuresti Taanis 2007. aastal tehtud haldusreformi mõjule. Luubi all on mujalgi riikides ellu viidud haldusreformid Skandinaaviast Uus-Meremaani ja nende kohta avaldatud materjal. Üldine järeldus nende tööde põhjal on: puuduvad püsivad tõendid, mis näitaksid, et suurem omavalitsus on efektiivsem.

Suuromavalitsuste plussiks võiks lugeda seda, et mõningaid teenuseid on neil odavam pakkuda. Samuti see, et suures omavalitsuses saavad ametnikud olla rohkem spetsialiseerunud. Samal ajal kaasnevad info liikumise ja üldise haldamise probleemid, mis nullivad suuruse positiivse mõju. Kui kasvab omavalitsus, kasvab vajadus töödelda infot paljude tasandite kaudu. Keerukamast juhtimisest tulenev bürokraatlik koormus vähendab omavalitsuse haldusvõimekust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles