Pastoriproua meenutused Pärnust 1.

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supeluse tänav. Stella ja Woldemar Thomsoni esimene elamine Pärnus paistab paremat kätt läbi härmas kaskede.
Supeluse tänav. Stella ja Woldemar Thomsoni esimene elamine Pärnus paistab paremat kätt läbi härmas kaskede. Foto: Olaf Esna erakogu

Leidsin raamatupoe riiulilt raamatu “Revali ja Peterburi vahel. Eestimaalaste mälestused kahest sajandist”. Sirvisin ja panin tagasi. Pärast arupidamist läksin, ostsin ja lugesin läbi. Ostu ja lugemisaja kulu ei kahetse, sest selles raamatus nähakse Eestit, kaasa arvatud Pärnut, hoopis teistsuguse pilguga.

Selgub, et eksisteeris paralleelne Eesti, Pärnu kõrval Pernau – valitseva ja endise valitseva rahvuse linn. Loomulikult leidus sakslaste hulgas erandina rahvamehi ja hulle paruneid.

Saksa vähemuse elust Pärnus on pikemalt kirja pannud Stella Thomson (1899 Haapsalu – 1997 Barsinghausen). Ta oli meditsiinidoktor Gottfried von Krusenstjerni tütar, õppis Königsbergis meditsiiniõeks ja abiellus 1922 teoloog Woldemar Thomsoniga (1897–1945).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles