Mis on Aafrika seakatk, kuidas viirus levib ja hävib?

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maavanema korraldusega kehtesti Audru vallas Kihlepa külas sigade Aafrika katku haiguskoldes karantiin ning ohustatud ja järelevalvetsoonid.
Pärnu maavanema korraldusega kehtesti Audru vallas Kihlepa külas sigade Aafrika katku haiguskoldes karantiin ning ohustatud ja järelevalvetsoonid. Foto: Pärnu maavalitsus

Aafrika seakatk on väga nakkav ja ägedalt kulgev nii kodu- kui ka metssigade viirushaigus. Seda iseloomustab palavik, verejooks, põletikulised muutused eri elundites ja suur suremus.

Seakatku ei haigestu ülejäänud loomaliigid ega inimesed, kuid nad võivad viirust edasi kanda. Seakatk ei ole ravitav: vaktsiin selle vastu puudub.

Haigustekitaja levib otsesel kontaktil haige looma või tema eritistega.

Sead võivad nakatuda kaudselt. Näiteks nakatunud loomadelt pärinevat liha sisaldavat sööta või toidujäätmeid süües, haigustekitajaga saastunud sööda, joogivee, sõiduvahendite, sisseseade, joogivee või riiete vahendusel.

Mõnes piirkonnas levib haigus ka puukide vahendusel, kuid Eestis selliseid puugiliike looduslikult ei leidu.

Kuidas viirus hävib?

Viirus hävib kuumutamisel 70 °C. 

Viirus on väga vastupidav, säilides

külmutatud lihas – mitu aastat,

soolatud lihas – kuni 310 päeva,

suitsutatud lihas – kuni 6 kuud,

mullas ja pinnases – üle 6 kuu,

loomakorjustel – kuni 2 kuud,

looma väljaheidetes – kuni 11 päeva.

Andmed: Seakatk.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles