Päästeamet kutsub üles veesõidukis päästevesti kandma

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeameti kampaania kutsub üles veesõidukis päästevesti kandma.
Päästeameti kampaania kutsub üles veesõidukis päästevesti kandma. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Tänavune päästeameti veeohutuskampaania tuletab inimestele taas meelde, et veekogul sõites tuleb kanda päästevesti.

Kampaania "Vest päästab veest" kutsub inimesi üles uhkusega päästevesti kandma. Kui turvavöö kinnitamine auto tagaistmel on muutunud juba normiks, siis päästevesti kasutab küsitluste kohaselt pisut üle poole paadiga sõitjaist.

Esimene päästevestikampaania toimus mullu suvel. Peaeesmärk oli suurendada veesõidukis vestikandjate arvu.

Eelmisel aastal uppus Eestis 47 inimest. Päästevest oli seljas vaid ühel hukkunul. Iga kolmas inimene uppus järves, seega tuleb meeles pidada, et päästevest pole mõeldud vaid avamerel seilamiseks, vaid kasutamiseks nii meredel, jõgedel, järvedel kui väiksematel veekogudel.

Mullu uppus Eestis keskmiselt 3,5 inimest 100 000 elaniku kohta. Põhjamaadega võrreldes on see number märksa suurem.

Päästeameti ennetusosakonna juhi Indrek Intsi sõnade kohaselt on veeohutuskampaaniad seni keskendunud kahele teemale: joobes ujumise ohtudele ja päästevesti kandmisele. "Ohutuskampaaniate valikut on mõjutanud nii statistika kui elanike teadlikkus ja käitumisharjumused. Käesoleval aastal keskendub päästeamet taas päästevestidele," lausus ta.

Kampaania raames korraldab päästeamet kogu Eestis nii info- kui ohutuspäevi, mida kokku on 82. Sellele lisanduvad vabatahtlike üritused.

Ohutuspäevadel kasutatakse uutmoodi teavitusvahendeid, näiteks greenscreen-pildistamist ja virtuaalreaalsuse harjutusi, kuid samuti kõige käegakatsutavamat moodust – päästevesti selga proovimist. Suvistes laste- ja noortelaagrites toimuvad veeohutuskoolitused.

Esimest korda on päästeamet kaasatud KUKU raadio projekti "Selge grupijuht". Samuti alustas amet koostööd kodanikualgatusega Teomeeter, mille veebilehel saab anda veeohutusega seotud lubadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles