Juhtkiri: Ühendatud Pärnumaa (1)

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eile sai Eesti valitsus riigihalduse reformiga peaaegu ühele poole. Vaid nipet-näpet on jäänud teha, sest neli ühinemisettepanekut saadeti piirkondlikele komisjonidele uuesti hinnata. Kuuest liitumisettepanekust loobuti ja tosin viidi lõpuni.

Ellu viidud ettepanekute hulgas oli Tõstamaa liitmine Audru valla, Paikuse valla ja Pärnu linnaga. Tõstamaalastele on nende halvim kartus täide läinud: pärast kohalikke valimisi liigub otsustamiskese Pärnu linna.

Võib-olla on see tagantjärele tarkus, ent Tõstamaale olnuks jumekam liituda Lääneranna vallaga: ikkagi ihule veidi lähemal kui suvepealinn.

Tõstamaa tõrksust ühinemise suhtes on raske mõista, sest vallal polnud ühtki nii kaalukat argumenti, mis õigustanuks üksinda jäämist ja võinuks pehmendada valitsuse kivist südant.

Pärnumaa kaardile tekib kummaline linnasoolikas, mis ei tundu olema normaalne.

Pärnumaa kaardile tekib kummaline linnasoolikas, mis ei tundu olema normaalne. Ühtäkki on Pärnu linnast saanud mõjusa osa Pärnu lahe äärse territooriumi omanik. Linnapea Romek Kosenkranius ütles, et Tõstamaal on tulevases ühenduses kaasarääkimise õigus ja kohalikke probleeme jäävad niikuinii lahendama kohalikud. Praegu peab Tõstamaaga seotud organisatsioonilisi küsimusi lahendama valitsus, sest Pärnu suhtus tõrksa valla linna külge traageldamisse eitavalt.

Loomulikum pilt avaneb lõuna pool. Loobuti Häädemeeste ja Tahkuranna (4982 elanikku) ühendamisest Saarde ja Surjuga (4873). Põhimõtteliselt taganes siin riik 5000 elaniku kriteeriumist.

Keskerakonna peasekretäri kohalt kiiret ministrikarjääri teinud riigihalduse minister Jaak Aab tunnistas, et iga vald on unikaalne ja seetõttu ei tulnud otsused kergelt. Eestis hakkab olema 83 kohalikku omavalitsust, neist 16 linna ja 67 valda.

Mis haldusreformi tulemusena välja kukub, ei ole kaugeltki selge. Omajagu mõtlemisainet pakub Tõstamaa vallavalitsuse keskkonna- ja arendusnõuniku Alo Tomsoni artikkel 14. juuni Pärnu Postimehes, esitades küsimusi, millele valitsus pole kunagi andnud päris ammendavaid vastuseid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles