Silvia Paluoja: Katk põrutas sisse välguna selgest taevast

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Juuniküüditamise aastapäeva hommikul levis üle riigi uudis, et seakatk on murdnud sisse Kihlepa moodsasse ja punktuaalselt bioohutusnõudeid täitvasse farmi. Homme, pühapäeval lõpetab riigile kuuluv eraõiguslik äriühing AS Vireen ligemale 3400 nuumiku hukkamise. Jah, tulevased vurled ei pea sealauda aroomi tundes enam nina kirtsu tõmbama, aga matside süda kisub kokku, sest siga on koduloom. Roosat põssat oli tore kõrva tagant sügada, kuni meile marssis sisse Aafrika seakatk.

Maakonda ongi jäänud ainsa suure seakasvatajana Lõpe Agro, mille Kihlepa farmi projekteeriti tootmisvõimsusega 9200 ja Lõpe farmi 14 000 nuumikut aastas. Poolteist aastat tagasi lõpetas seakasvatuse soomlastele kuulunud ja pankrotistunud Vahenurme Agro, mille Eense laudas nuumati müügiks ligemale 7500 notsut aastas ja kus sai tööd kümmekond kohalikku.

Teadaolevalt on meil Pärnumaal katkuhirmust hoolimata jäänud viis väiksemat seapidajat, kelle lautades ruigab kümmekond kuni 100 kärssnina. Teised lõid oma jõulupõrsa tünni juba üle-eelmisel suvel, sest odavam tuli osta praeliha poest kui täita katkutõrje bioohutusnõudeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles