Katariina koguduse kummardus Konstantin Pätsile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu Suurmärter Katariina kirikus avati täna hommikul mälestustahvel Konstantin Pätsile. Vene-, eesti- ja ingliskeelsel plaadil on kiri: “Selles kirikus 1902. aastal lasi end laulatada Eesti Vabariigi esimene president Konstantin Päts.”

Päevakohase mälestuspalve pidas koguduse ülemvaimulik, munkpreester Iona. Mitukümmend koguduse liiget ja uudishimulikku said teada, et Pätsi abiellumist kirikus andsid suulise pärimusena edasi vanemad koguduse liikmed, kuni neist vanima 103aastaselt lahkununi. Edasi järgnes vaevarikas töö, et leida pärimusele kinnitus. Rahvusarhiivi abiga see leitigi meetrikaraamatust, mida pidasid Riia Vaimuliku Seminari koguduse preestrid Pärnu kirikus. Sealt selguski, et vana kalendri järgi 3., uue kohaselt 16. juunil 1902 toimus Pärnu Suurmärter Katariina kirikus Konstantin Pätsi ja Helma Wilhelmine Peedi laulatus.

Linnalt tõi lillekimbu abilinnapea Jane Mets, kes tunnustas kogudust, Vladimir Klevtsovi ja ettevõtja Andri Arulat nähtud vaeva eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles