Metallivargad rüüstasid Vallikääru

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elwo elektrikud Hannes Parv (vasakul) ja Jaan Orm võtsid lõhutud lambid eile nende pesadest välja.
Elwo elektrikud Hannes Parv (vasakul) ja Jaan Orm võtsid lõhutud lambid eile nende pesadest välja. Foto: Urmas Luik

Eile helistas Pärnu linnavalitsuse majandusosakonda AS Kuusakoski Pärnu osakonna vanemtöötaja Raivo Piirak ja teatas, et kokkuostu toodi 18 elektrivalgusti pronkskatted, mis võivad olla Vallikäärust varastatud.

“Toojaks olid kaks meest ja naisterahvas, kes ütlesid, et leidsid need oma isa kuuri koristades,” rääkis Piirak.

Linnavalitsuse majandusosakonna juhataja Mait Talvoja tunnistas kokkuostu toodud lampide katted linnavaraks ja tegi rüüstamise kohta avalduse politseile.

Sündmuskohal

Eile pärastlõunal kohtusid Vallikäärus Piirak ja Talvoja ning majandusosakonna ehituse peaspetsialist Ago Raudsepp.

Selgus, et maapealsete valgustite metallkatteid on lahti kruvitud ja minema viidud Vallikääru nii Tallinna värava kui Lootsitorni poolselt pargialalt.

Sihikindlam rüüstetöö on aga tehtud vallikraavi serva betoonitud valgustite kallal, kus järjest on lõhutud üle 20 valgusallika.

Linna tänavavalgustite eest hoolt kandva AS Elwo elektrikud Jaan Orm ja Hannes Parv olid katteta lambid juba betooni seest välja monteerinud, et need minema viia.

“Loodame, et metalliostu toodud katted on nendesamade lampide küljest,” ütlesid elektrikud. “Mõni neist lampidest ehk veel töötab, kuigi on saanud vett, ja kui katted käes, ei pea linn hakkama uusi ostma.”

Lähemal uurimisel selgus, et Kuusakoskisse toodud katted on teistsugused ja pärit ilmselt pargialalt, mitte sellised, nagu kraavi betoonrinnatise kohtvalgustitel. “Võib-olla tuuakse nende lampide katted meile juba homme,” avaldas Piirak lootust. “Samal ajal on meil kahtlusaluste kontaktandmed ja arveldusarve number, kuhu vastuvõetud metalli eest raha maksta.”

Piiraku sõnutsi maksaksid nad 18 kokkuostu toodud metallist lambikupli eest 105 eurot.

“Seni kuni asi on kahtlane, me raha üle ei kanna,” tähendas Piirak. “Aga mul pole alust kindlalt väita, et toodud metall on varastatud ja metallitoojate jutt kuuri koristamisel leitud lambikatetest on vale. Sellist asja saab kindlalt öelda ainult politsei.”

Varga peas põleb müts

Majandusosakonna juhataja arvutas peast kokku ligikaudse kahju, mis kümnete lõhutud valgustite uutega asendamine maksma läheb.

“Üks Vallikääru valgusti maksab erinevalt kujust 380–400 eurot, peale selle käibemaks,” arutles Talvoja. “Kuigi täpselt veel ei tea, kui palju valgusteid kokku lõhutud on, saab juba öelda, et kahju võib ulatuda koos töörahaga 15 000 euroni.”

Talvoja arvas, et politsei tabab kurikaelad, sest vallikraav on linna paigaldatud videokaamerate vaateväljas, kuhu pidi salvestuma lambikuplite varguski, ja see võis varastel kahe silma vahele jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles