Juhtkiri: Häda haljasala pärast

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kodanikualgatus ja initsiatiiv on karistatavad ja Vana-Pärnu lastepargi näitel tarbetud. Parem, kui inimesed ei paneks käsi külge, et linn oleks inimsõbralikum, sest kes peab pärast nende parkide ja haljasalade eest hoolt kandma.

Kaks aastakümmet tagasi võttis legendaarne vanapärnakas Naali-Marie Liivrand kätte ja kujundas võpsikust pargi ning haljasala. Ta sai juba toona aru, et sellest ilmakaarest võiks mingi park ja puhkeala kogu ümbruskonnale anda varju meretuulte eest ning pakkuda lastele mänguruumi. Mõeldud ja tehtud. Valdavalt oma jõududega tegi Liivrand plaani teoks, pälvides asumi kaaselanike tunnustuse.

Aastad mööduvad omasoodu ja nooremaks ei lähe meist keegi. Tööd, mis algul olid kontimööda, hakkasid üle jõu käima. Linnavalitsus suhtus ja suhtub Liivranda kui tüütusse linnakodanikku, kes kogu aeg nõuab, et linngi panustaks paremasse elukeskkonda.

Tänase lehe lugu Vana-Pärnu lastepargist on paraku näide ükskõiksusest, organiseerimatusest ja minnalaskmisest. Kesklinnas võivad tuuleluuad varahommikust müriseda, mida rohkem äärelinna poole, seda enam lootku elanikud endi peale.

Linnavalitsus suhtus ja suhtub Liivranda kui tüütusse linnakodanikku, kes kogu aeg nõuab, et linngi panustaks paremasse elukeskkonda.

Liivrand on ühtlasi aastaid võidelnud majaomanike pärisorjastamise vastu. Erinevalt kortermajade elanikest lasub majaomanikul kohustus hoolitseda linnale kuuluva maa eest. Halval juhul võib see territoorium olla üsna suur. Iseenesestki mõista – tasuta.

Linnavõim on tunnistanud, et kogu Pärnu roheluse eest hoolitsemine käib üle jõu, rahagi ei jagu. Las majaomanikud rabavad, nad ju niikuinii peavad oma muru niitma, asi see linnamaagi siis üle käia ole! Majaomanike koormise õigustuseks tuuakse, et nii on kogu aeg olnud. Tõsi, kuid möödanikus oli majaomaniku staatuski teistsugune, igatahes polnud ta pelgalt linna teener.

Pärnu Postimees tuleb Liivranna kunagise algatuse juurde suvel kindlasti tagasi, sest nagu eespool tähendatud: lastepargi tarvis võsa langetamine algas 20 aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles