Vambola Paavo: Unistama peab suurelt!

Vambola Paavo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vambola Paavo
Vambola Paavo Foto: PP

Kunagi lauldi kogu Eestis laiali olevatest tuhandetest taludest. Nüüdseks on neist 19. sajandi lõpul ehitatud hoonetest enamik ajahambast puretud. Omaaegsed tööliselamud, kasarmud ja kümnike majadki on hävinenud. Kunagi oli see osake meie arhitektuuriloost. Kui praegu oleks koht, kus seda talletada ja mida sirguvale põlvele näidata, astuksime suure sammu edasi.

Pärnakad on asja tõsiselt ette võtnud ja mõtted liiguvad nüüd oma vabaõhumuuseumi suunas. Küll jõutakse ideest teostuseni. Igal juhul on initsiatiiv positiivne nihe. Praegu on Eestis vaid üks vabaõhumuuseum, Rocca al Mare, mis asub pealinnas. Tegelikult peaks igas maakonnas leiduma koht, kuhu koonduks killuke möödanikku.

Olemasolevad koduloomuuseumid on kahjuks teistsuguse suunitlusega. Seal puudub interaktiivsus ja valitseb selge siht, mida näidata. Kui tõmmata paralleele kas või Leeduga, on seal vabaõhumuuseume märksa enam. Kes on käinud bussiga Euroopas reisimas, teab Leedus rahvasuus 19. kilomeetril asuvat kompleksi. Peale kõhutäite saab seal osa muustki: on oma minizoo ja talurahvamuuseum. Muuseumi on koondatud enamik Birzu regiooni vanu esemeid, mida kasutasid esiisad talutöödel. Viimasel Valgevenes käigul tegime seal peatuse ja endalgi oli huvitav kõike kaeda. On siis leedukad meist nutikamad ja ettevõtlikumad?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles