Pensioniks miljon kokku?

Siiri Erala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: shutterstock.com

Hoiatus, et pensionieas tuleb olla valmis sissetuleku 60protsendiseks languseks, on kõlanud viimasel ajal sageli. Ometi leiab teistpidist arvamist, mille kohaselt on igaühel reaalne võimalus miljonärina vanaduspõlve veeta.

“Kui sa ei ole pensionieas miljonär, on see su enda süü,” ütleb investeerimisklubi eestvedaja Marko Oolo. Tema põhimõtete järgi ei pea olema rikas selleks, et oma rahaasju hallata. Tee miljonini aga just finantsasjade valitsemisest alguse saabki. Selleks on omakorda esimene samm säästmine. Vabandust, et midagi ei jää ju üle, Oolo ega tarbijahariduse ekspert Lii Müürisepp tõsiselt ei võta.

“Enamik inimesi toob põhjenduseks, miks nad ei suuda iga kuu midagi kõrvale panna, selle, et neil ei jää raha kunagi üle, vaid alati tuleb kuu lõpus puudu,” teab Müürisepp oma loengute pidamise kogemusest. Inimeste rahaasju üle vaadates leiab pea alati kokkuhoiukohti: sigaretid, õlu, läikivad ajakirjad, piimavahuga topsikohv ehk kulutused, mille tegemata jätmine ei mõjuta elukvaliteeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles