Šaakali küttimisaeg nihkub paar kuud ettepoole

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Pean lambaid hoidma kodu lähedal koplis, selle asemel et nad rannakarjamaad madalmuruseks näriksid, sest šaakalite kahjud ületavad igasuguse piiri," ütleb Tautsi talu peremees Urmas Aava.
"Pean lambaid hoidma kodu lähedal koplis, selle asemel et nad rannakarjamaad madalmuruseks näriksid, sest šaakalite kahjud ületavad igasuguse piiri," ütleb Tautsi talu peremees Urmas Aava. Foto: Urmas Luik

Õhtupimeda hakul kõlab üle küla vali kiunuv pikk ulgumine, millele vastab kohe järgmine – see juba nagu iseenesest meie loodusesse kuuluv häälitsus paneb lambakasvatajate vere tarretama, sest kuulutab, et šaakalid alustavad jahti.

Piirumi küla Tautsi talu rannakarjamaal kahanes Teksli tõugu lambakari läinud suvel 21 talle võrra. Peasüüdlane on koerlaste sugukonda kuuluv kõigesööja kiskjaline, kelle neelud käivad sitikate kõrval magusa liha järele.

"Šaakalid viivad väiksemad talled minema nii, et midagi ei leia, ja suuremad söövad täiesti puhtaks, nii et põhimõtteliselt jäävad järele ainult selgroog ja nahk, kui keegi neid söömingu ajal ei sega," räägib taluperemees ja tõulambakasvataja Urmas Aava. "Talled olid vanuses kuust kuni viie kuuni, aga nad käisid ka koplis suurte jäärade kallal, ainult et neist ei käinud neil jõud üle, vigastasid natukene ja ravi järel jäärad paranesid."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles