Pärnumaal ohustab veeuputus kahes külas majasid

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rüsijää Pärnu jõel Sindi külje all.
Rüsijää Pärnu jõel Sindi külje all. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eile õhtul Pärnumaal üle kallaste tõusnud Pärnu jõgi on tunginud Sindis majadesse, Surju vallas on veetõus Reiu jões lõiganud ära ligipääsu Metsaääre külale. Mõlemas üleujutuspiirkonnas on elanikud hakanud majadest välja kolima.

Alates eile õhtust tõusis Sindis Pärnu jõgi üle kallaste ja praeguseks on vesi majadesse voolanud, teatas Lääne-Eesti päästekeskuse pressiesindaja.

Viie jõeäärse maja elanikud on oma kodudest välja kolimas.

Surju vallas on vesi ära lõiganud külale ligipääsu. Üks perekond oli sunnitud kodust lahkuma.

Ohustatud on ka teised Pärnu lahte suubuvate jõgede äärsed asumid, kus vesi võib jää kuhjumise tõttu tõusta.
 
Sindis hakkas Pärnu jõgi üle kallaste tõusma eile õhtul alates kella 20st rüsijääst tekkinud veesulu tõttu. Praeguseks on veetase kerkinud enam kui kolm meetrit, võrreldes tavapärasega. Vesi on hakanud voolama majadesse. Ohu tõttu lülitati majapidamistest elekter välja ning seetõttu on elanikud sunnitud vee taandumiseni oma kodudest lahkuma.

Rüsijää ummistuse ulatus on umbes 400 meetrit. Demineerimisspetsialistide hinnangul ei saa ummistust õhkida, sest rüsijää mass on nii ebastabiilne, et sinna pole võimalik ohutult minna, et lõhkeainet paigaldada.
 
Surju vallas Metsaääre külas lõikas jõgi mõlemalt poolt ära külale ligipääsutee, ujutades selle üle ligi poole meetri sügavuselt, samuti on vee all osa hoove. Inimesed pääsevad kodudesse üksnes läbi põlvekõrguse vee. Ohustatud alasse jääb ligikaudu nelikümmend maja, kuid osa neist on suvilad ega ole püsikasutuses. Vesi voolab intensiivselt üle ühe krundi ning selle elanikud olid sunnitud kodust lahkuma.
 
Olukorra hindamiseks kogunes täna kell 18 Lääne-Eesti päästekeskuse kriisimeeskond.

Uputusaladel hoitakse pidevalt silma peal ja ollakse vajadusel valmis reageerima ning inimesi abistama.

Koostöös kaitseliiduga ollakse valmis pakkuma nii inimeste kui olulisema vara evakuatsiooni.

Liikluse ümbersuunamine on korraldatud koostöös politseiga. Nii Sindi linna kui Surju vallavalitsusega on läbi räägitud võimaliku majutusabi pakkumine ja elanike toetamine.
 
Et Pärnu jõe alamjooksul on jääolud ettearvamatud ja jää võib mujalgi kuhjuda, tuleb jõeäärsete majade elanikel ennast võimalikuks kodust lahkumiseks ette valmistada.

Ohustatud piirkond on Pärnu lahte suubuvate jõgede äärsed asumid, alates Torist kuni Pärnuni. Inimestel tuleks kokku leppida võimalik alternatiivne majutuskoht, läbi mõelda esmatarvilikud esemed, mis endaga kaasa võtta, ja väärtuslikum sisustus maja kõrgematele korrustele viia. Kellel sugulaste-sõprade juurde võimalik minna ei ole, nendele korraldab majutuse kohalik omavalitsus.
 
Probleemidest seoses suurveega saab teada anda päästeala infotelefonil 1524. Kui inimeste elu on otseses ohus, tuleb helistada hädaabinumbril 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles