Peeter Järvelaid: Euroopa Liidu suvepealinn Pärnu

Peeter Järvelaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Järvelaid.
Peeter Järvelaid. Foto: PP

Mäletan, et kui lapsepõlves suvel mõnikord ohtralt sadas ja maal ei saadud heina teha, kirusid maamehed, et jumal on lätlane, sest on sellise takistuse teele ette lükanud. Euroopa Liidu eesistumisega on meil ju omamoodi lugu. ELi astudes saanuks Eesti selle õiguse juba ajal, kui peaminister oli Juhan Parts, kes aga lükkas tol korral selle edasi, sest ilmselt polnud ta ise kindel, kas suudab olla hea peoperemees.

Nüüd olemegi uues olukorras, kus 1. juulist 2017 on Eesti ELi juhtriik kõige ilusamal ajal aastas. 29. juunil tähistas Tallinn sellesse staatusse astumist ja loodus kinkis ilusa päiksepaistelise ilma.

Hea mulje Eestist jäi ELi tippametnikel, kui nad juba esimese päeva õhtul esitasid eesti keeles meie luuleklassikat ja kasutasid oma kõnes eestikeelseid väljendeid nagu “Elagu Eesti!”. Sellel foonil hakkasin mõtlema: huvitav küll, Tallinn Eesti Vabariigi pealinnana on jõudsalt kasvanud ja arenenud, aga seda pealinna pole saanud viimase kahe aastakümne jooksul arendada nii, nagu olnuks otstarbekas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles