Juhised suurveega toimetulemiseks

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutatud tee Soomaal.
Üleujutatud tee Soomaal. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Lääne-Eesti päästekeskus soovitab üleujutuse korral inimestel kodust lahkuda enne, kui juurdepääsuteed on veega üle ujutatud ja vesi majja tungib.

Enne vee jõudmist majani saab käepäraste vahenditega oma vara kaitsta.
 
Mida hiljem ja raskemates oludes kodust lahkuda otsustatakse, seda keerulisem see on. Päästeteenistus tuletab meelde, et piirkonnas, kus vesi on teed üle ujutanud, ei pruugi ka kiirabi ja päästeautod inimesteni jõuda. Kindlasti tuleks kodust lahkumise peale mõelda inimestel, kes vajavad regulaarselt meditsiiniabi. Vajadusel korraldab majutuse kohalik omavalitsus.
 
Vara kaitsmiseks saavad ohustatud piirkondade elanikud enne vee tõusmist kriitilise tasemeni ise palju ära teha. Autod tuleb eemale või kõrgematele kohtadele parkida. Vee tungimist majja saab tõkestada euroaluste ja kilega. Alused vastu maja nõjatada ja kilega katta ning vastu maapinda jääv kile osa raskustega katta. Uksed saab tihendada silikooniga ning üle teipida.
 
Samuti on käepärane ja tulemuslik hoonete kaitsmine liivakottidega. Kottide täitmiseks sobib märg liiv, millega kotid täidetakse kahe kolmandiku osas (parimad on plast-, mitte kilekotid ja ühe koti kaal ei peaks ületama 30 kg). Kotid asetatakse hoonete avauste (uksed, maani aknad) ette laotuna mitte kõrgema müürina kui 1.30 meetrit. Liivakottide ladumisel tuleb jälgida, et müüri alumine osa oleks laiem (näiteks kolm rida kotte) ning tulemuslik on kottidest müüri lisakatmine paksema kilega.  Liivakotid ei kaitse maja rüsijää pealetungi eest.

Link videole, kus USA sõjaväelased õpetavad liivakottide täitmist ja kasutamist.
 
Kui vesi hakkab majja tungima, tuleb kogu hoonest elekter välja lülitada.
 
Probleemidest seoses suurveega saab teada anda päästeala infotelefonil 1524. Kui inimeste elu on otseses ohus, tuleb helistada hädaabinumbril 112.
 
Kõrvalistel inimestel tuleb hoiduda katastroofiturismist üleujutatud aladele. Veega kaetud teed on pehmed ning sõidukitele läbimatud. Üleujutatud piirkondi kontrollib politsei ning kõrvalisi isikuid sinna ei lasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles