Merekarud meenutavad: praeliha ja puruks purjed

Joel Kukk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuskümmend aastat tagasi said tulevased kaptenid oma esimesed merekogemused Vanemuise pardal.
Kuuskümmend aastat tagasi said tulevased kaptenid oma esimesed merekogemused Vanemuise pardal. Foto: Eesti Jahtklubide Liit

Täna Haapsalust startiv ja kaheksa päeva pärast Riias lõppev 60. Muhu väina regatt meelitab võidu purjetama kaugelt üle 100 meeskonna Eestist, Soomest, Lätist, Leedust ja Venemaalt.

Seitsmekordne Muhu väina regati võitja, Kalevi jahtklubi kunagine kommodoor Olev Roosma meenutas, et kõik algas sellest, kui 1958. aastal olid Riias lõppenud üleliidulised võistlused, otsustasid kiiljahtide meeskonnad naasta Tallinna mööda merd.

“Pärast vastavaid vormistusi saadigi selleks luba,” rääkis Roosma, kes oli merepisikusse nakatunud juba 1952. aastal. “Aga et purjetamine oleks sisukam, otsustati tagasisõit teha võidupurjetamisena. Starti asus kaheksa jahti, neist kaks Draakonit ja kaks 5,5R-klassi paati. Esimene etapp purjetati Riiast Pärnu, kus lisandus veel kaks Hai-klassi jahti ja nii seilati Haapsallu, kus regatt lõppes. Kuna ettevõtmine oli kõigile meeltmööda, otsustati hakata selliseid võistlusi korraldama edasipidigi.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles