Linnaorkestri saatel linastub tummfilm Jeanne d’Arc’ist

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanale tummfilmile annab hääle Tõnu Kõrvitsa muusika.
Vanale tummfilmile annab hääle Tõnu Kõrvitsa muusika. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Täna õhtul linastub Pärnu kontserdimajas Pärnu linnaorkestri saatel vana tummfilm Jeanne d’Arc’ist.

Nagu prantsuse rahvuskangelasele, langesid 1927. aastal Carl Theodor Dreyeri Prantsusmaal filmitud ja nüüd tummfilmiklassikasse kuuluvale "Jeanne d’Arc’i kannatustelegi" osaks mitmed katsumused.

Juba enne, kui film 1928. aastal linastus, sattus see tsensuuri alla. Seejärel hävisid tules originaalnegatiivid.

Ka teine, Dreyeri poolt kõrvalejäetud materjalidest kokku monteeritud negatiiv usuti olevat tules hävinud.

Enam kui pool sajandit tunti seda tummfilmiklassika suurteost vaid läbi moonutatud koopiate või helindatud versiooni, mis sisaldas originaaliga võrreldes hulgaliselt muudatusi. Siis avastati 1981. aastal Norra vaimuhaigla panipaigast terviklik ja väga heas seisukorras taanikeelne originaalversioon.

See omakorda tegi Prantsuse filmiarhiivil võimalikuks taastada Taani filmimuuseumi direktori Ib Monty ja prantsuskeelsete tekstide taastaja Maurice Drouzy abiga prantsusekeelne originaalilähedane versioon "La Passion selon Jeanne d’Arc".

Täna õhtul linastub tummfilm Pärnu kontserdimajas koos eesti helilooja Tõnu Kõrvitsa kirjutatud muusikaga, mille Jüri Alperteni dirigeerimisel kannab ette Pärnu linnaorkester. Kõrvitsalt telliti muusika filmile 2009. aastal ning seda on vahepealseil aastail kantud ette Prantsusmaal ja Ungaris, samuti PÖFFi raames Eestis.

Kuigi režissöör nägi ette filmi vaatamaist täisvaikuses, on sellele saatemuusikat loodud varemgi. Esimese tänapäevase partituuri – sümfooniaorkestrile – kirjutas hollandlane Jon van den Booren 1988. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles