Pärnus pandi alus oma hoiu-laenuühistule

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Männe tahab ühistu loomisega näidata, et siitmaa inimesed ei oota ainult armuande, vaid suudavad ka ise midagi teha.
Kalev Männe tahab ühistu loomisega näidata, et siitmaa inimesed ei oota ainult armuande, vaid suudavad ka ise midagi teha. Foto: Urmas Luik

Laupäeval allkirjastas veerandsada pärnumaalast Pärnu hoiu-laenuühistu asutamislepingu. Ühistu töö tegeliku alguseni kulub veel mõni aeg.

„Ühistu loomise põhjus on lihtne: pakkuda oma liikmetele soodsaid hoiustamis- ja laenutingimusi,” ütles Pärnu hoiu-laenuühistu loomise oma südameasjaks võtnud Kalev Männe. „Kui kõik on paigas, kõik formaalsused täidetud, siis räägime pikemalt, aga esialgu on oluline, et ka Pärnus on taolisele finantsasutusele pandud alus.”

Männe väitel ei avasta tema ega ülejäänud ühistu rajamisega seotud inimesed Pärnu hoiu-laenuühistut luues Ameerikat, vaid taastavad läinud sajandi esimesel poolel siinmail tegutsenud asutust.

Ühistuid juba terve hulk

Tegelikult pole kunagi olnu ennistamiseks vaja ajas nii kaugele tagasi minnagi: nüüdseks on funktsioneerivaid hoiu-laenuühistuid Eestis paarkümmend, lähimad neist Lääne hoiu-laenuühistu ja Saaremaa hoiu-laenuühistu.

Oma ühistud on loodud Järva-, Viru-, Põlva-, Viljandi-, Rapla- ja Harjumaal, Tallinnaski.

Suurim ja tegusaim kõnealune ühing on Männe kinnitusel oma tegevuse 2006. aastal taastanud Tartu hoiu-laenuühistu, mis seadnud eesmärgi areneda ühistu- ehk rahvapangaks.

Seda, et nii juba tegutsevatel kui alles loodud hoiu-laenuühistutel on tulevikku, tõestavad Männe sõnutsi kõige paremini mujalt maailmast toodud näited. Nii on Ameerika Ühendriikides hoiu-laenuühistutel ligikaudu 100 miljonit klienti, Saksamaal on üle 80 protsendi maapiirkondade elanikest ühistupankade liikmed, Hollandis on see protsent vaid pisut madalam.

Need numbrid on Männe väitel vastuseks neilegi, kes püüavad kinnitada, et hoiu-laenuühistutel pole tänapäeva finantsmaastikul kohta.

Kiire otsustamine

„Kui kellelgi ühingu liikmetest tekib vajadus laenu järele, tuleb ta siia ning siin tehakse otsus ühe päevaga,” tõi Männe esile ühe hoiu-laenuühistu tööd iseloomustava detaili. „Ühistu tunneb ja teab igat oma liiget, siin ta ei ole anonüümne kontonumber.”

Hoiu-laenuühistud on omaalgatuslikud ühistulised rahaasutused. Nad pakuvad oma liikmetele peaasjalikult kahte põhilist teenust: hoiustavad oma liikmete ehk ühistu kaasomanike raha ja annavad enda liikmetele mitmeotstarbelist laenu.

Laenamisest tekkinud ühistu säästude kasvik, kui see ületab tegevuskulusid, võidakse aasta lõppedes ühistu omanikele välja jagada, kuid tavaliselt seda ei tehta. Selle asemel parandatakse kasumi varal oma teenustevalikut: suurendatakse hoiuseintressi, alandatakse laenuintressi või töötatakse välja mõni lisateenus, mida ühistu varem ei pakkunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles