Libakurdid kerjavad taas raha (1)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus on taas liikvel petised, kes küsivad raha ja allkirju kurtide ja vaeste laste keskuse jaoks. Arhiivifoto.
Pärnus on taas liikvel petised, kes küsivad raha ja allkirju kurtide ja vaeste laste keskuse jaoks. Arhiivifoto. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu Postimehe lugejad on märganud Pärnus taas kerjuseid, kes küsivad allkirju ja annetusi olematu kurttummade keskuse loomiseks.

Aasta-aastalt ilmuvad suvepealinna tänavatele kurttummi teesklevad inimesed, kes küsivad allkirju ja raha kurtide ja vaeste laste keskuse loomiseks.

Tegelikkuses neil keskuse loomiseks mingit kavatsust pole ja tegemist on lihtsa petuskeemiga.

Petised koguvad allkirju pealtnäha usutavale vormile, mis on märgistatud näiteks Eesti ja Euroopa Liidu lipu ja invaliidimärgiga.

Libaannetuste kogujaid on märgatud nii Martensi väljaku lähistel kui Rüütli platsi lähedal bussidelt mahaastujatelt raha küsimas.

Lääne prefektuuri kriminaalbüroo talituse juht Tarmo Värat:

Eestis ei ole kerjamine ja almuste palumine keelatud, kui seda tehakse mittepealetükkival viisil. Kui raha küsitakse häirival moel, agressiivselt või inimestele pakutakse häirival moel osta mingit kaupa, on tegemist avaliku korra rikkumisega ja sel juhul tuleb kutsuda kohale politsei, helistades numbril 112.

Juhul kui keegi pakub teha rahaannetust, väites, et esindab mõnd heategevuslikku organisatsiooni, kuid teil on kahtlus, et see ei vasta tõele, on tegemist kelmusega.

Harilikult tulevad sellised inimesed raha küsima suuremate kaubanduskeskuste parkimisplatsidel, mõningatel juhtumitel näitab rahakoguja inimestele paberit, kus on kirjutatud eesti-, vene- ja ingliskeelne tekst ja kellegi allkirjad.

Sellistest juhtumitest tuleks kindlasti teavitada politseid numbril 112, kirjeldades selle inimese välimust, sõidukit, millega ta liigub, võimalikku liikumissuunda. Patrull saab tulla kohale ja teha kindlaks inimeste isiku. Eestis on palju võimalusi annetada heategevuseks raha, tehes seda turvaliselt, näiteks ülekandega heategevusorganisatsiooni kontole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles