Pärnus tulevad kõneks meretuulepargid

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Kolmapäeval, 20. aprillil tuleb Pärnus avalik foorum teemal “Liivi laht kui tuuleenergia ressurss”, kus arutlusel on meretuuleparkide temaatika.

Tegemist on mullu novembris alanud projektiga, mille ingliskeelne lühend on GORWIND ja partneriteks Eesti ja Läti uurimisinstituudid ning Eestimaa ja Läti Looduse fond.

Meretuuleparkide planeerimine Eesti majandusvööndis ja rannikumeres on viimasel ajal hoogustunud. Tuulikute asukoha kavandamisel on oluline teada sealset tuuleenergia ressurssi, looduslikku elukeskkonda, inimeste suhtumist ja majanduslikku tulemit.

GORWINDi eesmärk on teaduspõhiselt kaardistada Liivi lahe meretuuleväljad ja jääolud, hüljeste ja lindude elupaigad ja rändeteed, inimeste suhtumine tuuleparkidesse ja võimalik majanduslik väljund kogu Liivi lahe piirkonna kohta.

Materjal koondatakse GIS-keskkonnas ruumilise planeerimise meetoditel põhinevasse töövahendisse, mida saavad kasutada Liivi lahe tuuleparkide arendajad, kohalikud omavalitsused ja otsustajad ning konkreetse tuulepargi asukoha keskkonnamõjude hindajad.

Selgitamaks piirkonna elanike ja eri huvigruppide suhtumist avamere- ja ranniku tuuleparkide potentsiaalsete asukohtade valikusse, tehaksegi avalikud foorumid, selgitas TTÜ meresüsteemide instituut.

Projekti juhtgruppi on kaasatud Eesti ja Läti ministeeriumide, Pärnu, Saare ja Lääne maavalitsuse, Läti Riia ja Kurzeme regiooni, AS Eesti Energia ja AS Latvenergo (Läti) esindajad.

Projekti finantseerivad Eesti-Läti programm ja keskkonnainvesteeringute keskus ning projektil on oma veebikülg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles