Siret Kotka: Krapsakalt pikem elu

Siret Kotka
, riigikogu rahvastikukriisi lahendamise probleemkomisjoni esimees (Keskerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siret Kotka.
Siret Kotka. Foto: PP

Aktiivselt elatud aastad hoiavad hinge noorena ja pühivad peast masendusmõtted, mis on kerged tulema. Viimase aja moodne märksõna on “aktiivne vananemine”, mida igaüks mõistab isemoodi, kuid mille laiem eesmärk on kujundada vananemist toetav keskkond ja parandada eakate elukvaliteeti.

Ideaalis peaksid vanemaealised tundma, et nad on ühiskonda kaasatud ja oodatud ühiskonnas kaasa rääkima, et neil on võimalus õppida, hobidega tegelda ja töötada, kui nad ise seda soovivad. Tegelikkuses kohtame tihti veel käega löövat suhtumist, seda teevad ülejäänud ühiskonna liikmete seas vanemaealised isegi. Mõeldaksegi, et, ah, mis nüüd mina, kuid sellega lastakse liiga kergelt käest tegevusi, mis hoiaksid vaimu erksana ja keha trimmis.

Pensionile minek annab inimestele palju vaba aega, millest pea alati on enne puudu tulnud. Lõpuks ometi peaks olema aega elada iseendale, kuid vaid iga neljas pensionär leiab endale mõne aktiivse tegevuse väljaspool kodu. Õppimine, jõukohane töö ja muus mõttes aktiivsus vanemas eas arendab vaimseid võimeid ja aitab säilitada kontrollitunde elu üle. Neil, kel on tahtmist ühiskonnas kaasa rääkida, soovitan tulla poliitikasse ja arutleda teemadel, mis kõige enam muret teevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles