Pärnu perekonda saabub juba viies vahetuslaps

Merilin Cherry
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahetusõpilane viis vahetusõe esimese klassi.
Vahetusõpilane viis vahetusõe esimese klassi. Foto: Annely Emma Krell

Pärnumaal on viimaste aastate jooksul käinud 32 õpirändurit. "Sel sügisel saabub ühte perekonda juba viies vahetuslaps," rääkis õpilasvahetust organiseeriva ühenduse YFU turundusspetsialist Annely Emma Krell.

"On justkui tabu mõelda, et vahetusõpilane tuleks viia pealinna või vähemalt selle lähedusse, kui vahetusaasta tegelik eesmärk on näidata võõrast kultuuriruumist noorele meie väikseid eripärasid. Viia ta mere äärde kadakate vahele päikeseloojangut nautima, näidata meie pärimusmuusika juuri või õpetada omamoodi murrakut – see ongi Eesti ja seda nad tegelikult näha soovivadki," kinnitas Krell.

YFU Eesti pakub kõigile siinsetele peredele võimalust panna end vahetusperena proovile. "Peatingimus on see, et perel jaguks motivatsiooni vahetusõpilasega tegelda: õpetada eesti keelt, rakendada kodutöödel, suunata hobiringidesse, kaasata pere väljasõitudele ja tegemistesse," loetles Krell. Üks vahetuspere kriteeriume on seegi, et vahetusnoor peab saama koolis käia. "Mõningate õpilaste puhul sobib ka üheksas klass, kuid enamik vahetusõpilasi on keskkooliealised ja varem juba vähemalt 10. klassi lõpetanud. Kooli kaugus kodust ei oma tähtsust, kuniks sinna saab jala, jalgratta, ühistranspordi, koolibussi või peretranspordiga."

Peale selle tuleb vahetusõpilasele tagada voodikoht ja paik, kus koolitöid teha. Õpirändur võib elada samasoolise perelapsega ühes toas. Olgugi et traditsioonide järgi moodustavad perekonna ema, isa ja lapsed, võib vahetusõpilase enda juurde võtta üksikvanemgi ning paar, kel endal veel lapsi ei ole või vastupidi, oma lapsed on juba pesast välja lennanud ja kodu tühi. Vanusepiirangud puuduvad.

YFU Eesti on tegutsenud pea 25 aastat ja selle aja jooksul on vahetuspere kogemuse saanud 376 peret. YFU vahetuspereks saab kandideerida veebiaadressil www.yfu.ee/vahetuspere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles