Karmo Näkk: Suitsuandur päästis ja jääbki päästma

Karmo Näkk
, Lääne päästekeskuse menetleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karmo Näkk.
Karmo Näkk. Foto: PP

Tavaliselt kirjutatakse tuleõnnetustest, mille tagajärjel hävis hoone või hukkus inimene. Tihtipeale selgub tulekahju tekkepõhjuste väljaselgitamise käigus, et hoones puudus või ei olnud töökorras suitsuandur, mis võinuks ohust vara märku anda.

Seekord aga räägin positiivsest juhtumist, mis peaks suurima skeptikugi panema oma mõttemaailma muutma. Nimelt põles Pärnumaal Vändra vallas ühepereelamu. Selle põhjustas laualambi adapteri rike. Põlengu tagajärjel tekkinud kahjustused oleksid võinud olla ulatuslikud, välistada ei oleks saanud ka inimeste tervisekahjustusi, kui poleks olnud suitsuandureid. Hoolas ja oma pere eest hoolitsev majaperemees oli muretsenud hoonesse mitu suitsuandurit, mis kõik järgemööda rakendusid, andes märku, et midagi on valesti. Kiirelt reageerinud peremees avastas teise korruse toast tulekahju, tühjendas tulekoldesse pulberkustuti, sulges kõik vaheuksed ja jäi päästemeeskonda ootama.

Tänu kiirele, kuid läbimõeldud tegutsemisele jäi tulekahju tagajärjel tekkinud kahju minimaalseks ja vaid üks tuba tuleb renoveerida. Poleks eluhoones suitsuandureid ja tulekustutit leidunud, võinuks minna tunduvalt halvemini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles