Kogukonnapraktika programm laieneb Pärnusse (1)

Merilin Cherry
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Kersti Kaljulaid soovitab kogukonnapraktika programmiga liitumist kõikidele koolidele ja vabaühendustele.
President Kersti Kaljulaid soovitab kogukonnapraktika programmiga liitumist kõikidele koolidele ja vabaühendustele. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Kogukonnapraktika programmiga on algava õppeaasta eel liitunud juba üle 20 kooli kogu Eestist. "Sellest sügisest liigume edasi uutesse koolidesse ja piirkondadesse Põlva-, Valga-, Pärnu- ja Ida-Virumaal ning jõuame saartelegi," rääkis kogukonnapraktika programmi üks eesvedajatest Helen Talalaev.

Neli aastat tagasi kutsus Eesti vabaühenduste (mittetulundusühingute ja sihtasutuste) katusorganisatsioon EMSL ellu kogukonnapraktika programmi, mille idee on lihtne: õpilased löövad kodanikuaktiivsuse kogemuse saamiseks mõne nädala jooksul ligikaudu 15 tunni jagu kaasa mõne kodupiirkonna organisatsiooni töös, täites endale jõukohast ja huvipakkuvat ja vabaühendusele vajalikku ülesannet. Nad näevad, kuidas sünnib ja toimib kodanikualgatus, ja saavad teada, milliseid ühiskonna probleeme ja miks vabaühendused lahendavad.

Nii vabaühenduste, õpetajate kui noorte enda sõnutsi on säärane kogemus väga väärtuslik. "Noored mõistavad, et ühe, tihtipeale päris esimese töökogemusena on praktika väärt samm karjääri kavandamisel. Samuti on tähtis midagi oma kätega ära teha ja ennast kasulikuna tunda," selgitas Talalaev.

Varem on noored kogukonnapraktika raames korraldanud üritusi, pakkinud ja jaganud toiduabipakke, osalenud värbamisprotsessis, hoolitsenud laste ja loomade eest, kogunud annetusi, teinud küsitlusi, otsinud sponsoreid, loonud andmebaase, jäädvustanud sündmusi video- ja fotograafidena, puhastanud matkarada.

Sel kevadel kohtus president Kersti Kaljulaid kogukonnapraktika tegijatega Rakvere reaalgümnaasiumis ja soovitas programmiga liitumist igale koolile ja vabaühendusele. "Kõige olulisem kogukonnapraktika programmi tulemus on selgem arusaam, et elu meie ümber on just selline, milliseks ta ise oma ettevõtmistega kujundame. Igaüks saab sellesse oma oskuste ja teadmistega panustada," sõnas president.

Kuidas programmiga liituda?

Kogukonnapraktika programmi üks eesvedajatest Helen Talalaev:

"Programmi ja vahva kogukonnaga liituma on oodatud kõigi maakondade koolid ja vabaühendused, sest soovime, et noored kõikjal Eestis saaksid võimaluse ja kogemuse kodanikualgatustes kaasa lüüa. Huvi korral võtke ühendust meilil helen@heakodanik.ee ja uurige programmi kohta lähemalt kogukonnapraktika kodulehelt."

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles