Siiri Erala: Sõjaohust kantud sõprusvanne

Siiri Erala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Mike Pence edastas eile Kadriorus Donald Trumpilt kaasa saadud sõnumi: “Me oleme teiega.”
USA asepresident Mike Pence edastas eile Kadriorus Donald Trumpilt kaasa saadud sõnumi: “Me oleme teiega.” Foto: Sander Ilvest / Postimees

Eile pisut pärast kella 11 astus 130 kilomeetri kaugusel Pärnust ajakirjanike ette Ameerika Ühendriikide asepresident Mike Pence või nagu tituleerivad pealkirjad: USA teine mees.

Vaadates seda sõnavõttu, tabasin end mõttelt, et mul on hea meel, et just see teine (mitte esimene) praegu siin on. Pence edastas prompteritele kuvatud teksti tasakaalukalt, suuremate žestide, tundevärvinguteta. Emotsionaalse käratseja kuvandit kandva esimese mehe maneerid tundunuks Kadriorus Baltimaade presidentide Kersti Kaljulaidi, Raimonds Vējonise ja Dalia Grybauskaitė kõrval ehk liialdusena.

Sisuliselt oli Pence’i kõne lihtne. “Me oleme teiega,” oli Washingtonist kaasa pandud sõnum, mille edasiandmiseks USA teine mees üle ookeani lendas. Kõne lõpu poole kõlas paar lauset investeeringutest ja kaubavahetusest, kuid põhirõhk ja -maht jäi selgelt julgeolekule. “Ettearvamatult käituvast suurest naabrist” lähtuvale ohule, mis on praegu tõsisem kui kunagi varem pärast kommunismi langemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles