Juhtkiri: Hea algatus Eesti lipu toetuseks

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eesti lipu selts algatas koos Kaitseliiduga Pärnus tänuväärse aktsiooni, aitamaks neil majaomanikel, kes näiteks ealistel või tervislikel põhjustel ei suuda lipupäeval sinimustvalget heisata, rahvuslipp siiski välja panna.

Lipukultuur kui selline on Eestis ja loomulikult Pärnuski järjest hääbumas. Alates ajast, mil kohustuslikke lipuheiskamispäevi vähemaks jäi, lehvib pühade ajal iga aastaga aina vähem trikoloore. Ometi muudab lipp maja välisilme kenamaks ja kinnitab ühtsustunnet kaasinimeste ja -kodanikega. Iseseisvuspäeval ja võidupühal-jaanipäeval on pilt veidi parem, kuid näiteks Tartu rahu aastapäeval, emade-, isade- või emakeelepäeval võib lehvivad riigilipud Pärnus ühe käe sõrmedel üles lugeda.

Lipuabi mõtte kohaselt kogub Eesti lipu selts kokku abivajavate inimeste nimed ja aadressid ja edastab need Kaitseliidule, kus taotlused läbi vaadatakse. Seejärel jagatakse piirkonnad noorte kotkaste ja kodutütarde vahel, kes siis õigel päeval tulevadki ja lipu majale või õuevardasse lehvima panevad.

See algatus toob nii senisest rohkem lippe pidupäevil linnaruumi, andes sellega eeskuju neile, kes heiskamisega omal jõul hakkama saavad, kui viib Kaitseliidu noorteorganisatsiooni liikmed vahetult inimestega suhtlema, mis omakorda peaks küll aitama kummutada levinud üldistust “noorus on hukas”.

Kõik, millega Eesti riik ehk siis valitsus ja riigikogu hakkama saavad, ei pruugi meele järele olla, kuid rahvus ühendab meid sellest hoolimata. Seetõttu ühinebki Pärnu Postimees Eesti lipu seltsi Pärnu piirkonna eestkõneleja Priit Suti mõttega, et sinimustvalge vajab veidi enam teadvustamist rahvuslipu, mitte niivõrd riigilipuna. Hoiame pöialt, et lipuseltsi hea algatus Pärnus korda läheb ja samasugused aktsioonid saavad tuule tiibadesse mujalgi Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles