Kuidas Pätt festivalil narkootikume nuuskis

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Pätt tööle jõuab, suudab ta alati kolleegide näole naeratuse tuua. Tegelikult heldivad pea kõik, kes teda silmavad. Ulatavad paitamiseks käegi. Kuid mõne noore külastaja nägu muutub paukat silmates hoopis tõsiseks.

Pätt on kümneaastane. Võiks öelda, et pensionieelik. Sellises vanuses atesteeritakse koera juba järjepidevalt, kuid see Inglise springerspanjel on tema omaniku Lääne prefektuuri vanemkoerajuhi Silvar Rattase sõnutsi veel tippvormis.

Rattase kinnitusel tuleb pika-aegne kogemus koerale kasuks: neljajalgne ei kihuta arutult ringi ega väsita end asjatult.

Ajakirjaniku eesmärk on jõuda Pätiga Weekend Festivali telkimisalani, kuid see ei taha esialgu kuidagi õnnestuda.

Teisel festivalipäeval liigub pääslas kahtlase seljakotiga härrasmees, kes turvameeste hoiatustest hoolimata väravate juurest lahkuma ei nõustu.

Politseinikud, kes liiguvad Pätiga kaasas, silmavad kõnealust meest, peavad ta kinni, vaatavad kotti, pistavad isiku sõnagi lausumata patrullautosse ja sõidavad jaoskonda. Politseikoer läheb kaasa.

Festivali viimasel päeval kella kaheksa paiku õhtul läheb Pätt uuele ringkäigule. Päti ja koerajuhi nädalavahetus möödub töiselt. “Inimesed ei oska endiselt meelemürkideta pidutseda,” võtab ta kogetu kokku.

Läbi rahvamassi liikudes pakub armas koer paljudele vägijooki täis külastajatele erakordset rõõmu. “Kas teda paitada võib?” küsitakse tihti. Kui peremehel pole kiiret, siis ta üldjuhul noogutab muiates.

Tuleb välja, et kurikaelade püüdmise asemel peavad politseinikud tihti lahendama hoopis iselaadi muresid. Üks tuikuv musta kaabuga Soome noorhärra ei leia näiteks kuidagi festivaliväravat üles, kuigi on sellest alla 100 meetri kaugusel. Nähtamatu jõud tõmbab teda aina valele poole, isegi kui suund kätte näidata. Teine lõbusas tujus noorhärra tuleb vastu nagu vaeslaps, ühe jala varbad paljad ja jalats kadunud nagu tina tuhka. Kurdab võimudele, et botas sattus teisele poole aeda ja nüüd ei saa seda sealt enam kätte.

“Mulle tundub, et olete selle olukorra endale ise tekitanud,” muigab Rattas.

Pätt seejuures istub, uurib oma tumepruunide silmadega veidrikke enda ümber ja ootab sõnakuulelikult, kuni politseinikel noortega jutud räägitud.

Kui koer on harjunud olema tähelepanu keskpunktis, püüab järsku pilke miski, mis peegeldab vastutulijate palgeile hoopis õuduse ja vastikustunde. Neiu, silmad pahupidi, viibides justkui kuskil mujal maailmas, lebab seljaga vastu aeda, jalge ees okseloik, ja turvamehed üritavad teda tulutult kõnetada.

Politsei lohistab tüdruku ülejäänute silme alt ära aia taha, kuhu talle auto järele kutsutakse. Läbi rahvasumma liikumine võtab politseibussil omajagu aega ja neiu vajub vahepeal vastu seina magama. Saabunud korrakaitsjad tõstavad tüdruku üles, tassivad ta kongi ja sõidavad minema. Pole teada, mida neiu sisse sõi või jõi. See selgitatakse välja jaoskonnas.

Pärast pikka ja kogemusrikast jalutamist jõuab Pätt lõpuks telklasse, kus ta saab korralikult tööle hakata. Turvameeskond tervitab saabunud politseiametnikke rõõmuga. “Kanepihais seal ja seal,” viitab kiilaspäine punases jopes turvatöötaja.

Rattas ja Pätt seavad sammud telkide poole.

Inimesed ümberringi reageerivad koera silmates erinevalt. Mõni vaatab küsivalt sõbrale otsa, teine sügab pead ja vaatab oma telgi poole, kolmas naeratab, lehvitab ja hüüab midagi, tihti küll üsna rumalat.

Järjest võtab Pätt seltskonnad ette: nuusutab ringis istuvad peolised läbi. Kui töö tehtud, võivad noored spanjelile vastutasuks pai teha.

Väikeste kämpingute juures tunneb koer justkui mingit lõhna ja elavneb veidi. Putkade juures jäävad silma välismaalased, kellelt Rattas esialgu dokumenti küsib. Sellele järgneb pikk tõsine jutuajamine.

Noosi selle käiguga siiski ei leita. Küll jäävad Rattas ja kolleegid veel kauaks turvameeskonnaga juttu rääkima, kuna neil on omajagu vihjeid, mida ametnikud võiksid kontrollida.

Pätile oli see kolmas Weekend Festival. Nii nagu eelmistel kordadelgi, leidis ta peolt üles hulga inimesi, kelle käest saadi kätte narkootikumid: alustades kanepist, lõpetades eri tüüpi tablettidega.

Kokku alustas politsei sel nädalavahetusel Pärnus ligemale 60 väärteomenetlust, mis olid seotud narkootikumide tarvitamise või omamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles