Politsei hoiatab võltsitud 50euroste eest

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltsitud 50eurone rahatäht. Pilt on illustratiivne.
Võltsitud 50eurone rahatäht. Pilt on illustratiivne. Foto: Liis Treimann / Postimees

Politsei hoiatab, et viimastel päevadel on Pärnu politseijaoskonnas registreeritud mitu võltsitud 50eurostega seotud juhtumit, ja soovitab raha hoolikalt kontrollida.

"Eesti Panga andmetel moodustavad 85 protsenti rahatähtede võltsingutest nimelt 50eurosed. Üldine võltsingute arv on Eestis küll väike, kuid sellegipoolest tuleb rahatähtede ehtsusele tähelepanu pöörata," teatab Lääne prefektuur Facebookis.

Politsei teatel on just suveperiood see aeg, kui sularahaga kauplemine suureneb, kuid kindlasti on mõistlik raha hoolikalt kontrollida alati, et vältida valerahaga kauplejate ohvriks langemist.

Valeraha tunneb ära detektori abil, samuti kasutatakse kupüüridel eri turvaelemente, mis aitavad selle ehtsust kontrollida. Nii võibki võltsitud rahatähe veel ära tunda katsudes (paberi tekstuur, reljeeftrükk), vaadates (vesimärk, turvaniit, katkendlik number) ja kallutades (hologramm, muutuva värviga nimiväärtus).

Täpsemalt saab lugeda rahatähtede turvaelementidega kohta Eesti Panga veebilehelt. Ülevaate Eestis levinud võltsitud eurodest leiab SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles