Pärnusse jõudis elav muusikalegend

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radu Lupu on karjääri jooksul esinenud kõigil maailma nimekamail festivalidel ja võitnud kõige prestiižsemad pianistide auhinnad.
Radu Lupu on karjääri jooksul esinenud kõigil maailma nimekamail festivalidel ja võitnud kõige prestiižsemad pianistide auhinnad. Foto: Erakogu

Pärnu muusikafestivali tänaõhtuse kontserdi eel mängis kontserdimajas end ühes Eesti festivaliorkestriga soojaks 71aastane Rumeenia klaverivirtuoos Radu Lupu. Seda, et selline legend, kes on oma lavakaaslaste suhtes väga valiv ja paljudele esinemistele ära ütleb, nõustus Pärnu tulema, peab uskumatuks isegi Paavo Järvi.

 „Minu meelest on ta elavate seas üks suuremaid muusikuid. Meil on palju häid muusikuid ja siis on mõni korüfee. Radu Lupu kuulub nende kõige kõrgemate tippude hulka," iseloomustas teda Paavo Järvi, kes on Lupuga varem koos USAs, Pariisis ja Saksamaal esinenud.

The Guardian on Lupu mängu nimetanud lummavaks ja maagiliseks. Teda on eriti kiidetud romantismiaegse muusika ettekannete eest ja just seda saab nautida Pärnu festivalilgi: pianist esitab täna õhtul Beethoveni 4. klaverikontserdi.

Lupu istus Paavo ja Neeme Järvi kõrval kontserdimaja saalis eile õhtulgi ja jälgis muhedal ilmel Neeme Järvi 80. sünnipäevale pühendatud Järvi akadeemia orkestri- ja dirigeerimiskursuslaste lõppkontserti.

Juudi-rumeenia perest pärit Lupu tegi lavadebüüdi 12aastasena, esitledes juba siis omaloomingut. Imelapse staatus jätkus ja nii sai ta 16aastaselt stipendiumi Moskva Tšaikovski konservatooriumi õpinguteks. Pärast lõpetamist emigreerus ta läände, jätkates lavakarjääri Ameerikas.

Karjääri jooksul on Lupu esinenud kõigil maailma nimekamail festivalidel ja võitnud kõige prestiižsemad pianistide auhinnad. Kuid ta on omajagu eraklik, vältides plaadistamisi ja fotoseansse: Lupu on üle 30 aasta keeldunud intervjuudest.

„Lupu sõnutsi on oluline praegune moment. Ta tahab muusikat teha ja leiab, et plaatide tegemine on ego pumpamine. Minul on sellest kahju, sest järgmine põlvkond jääb niimoodi millestki ilma,“ märkis Paavo Järvi. Seda haruldasem on tänaõhtune võimalus kuulata maailmamastaabis tillukeses Pärnus sellist legendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles