Puude nudimine pahandas elanikke hingepõhjani

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai 34 korteriühistu liikmed loodavad väga, et nuditud puud hinge jäävad.
Mai 34 korteriühistu liikmed loodavad väga, et nuditud puud hinge jäävad. Foto: Ants Liigus

Pärnus Mai 34 hoovis läinud nädalal kõrghaljastuse kallal toimepandu on tekitanud majaelanikes sügavat pahameelt: nad ei mõista puude nudimise, veel vähem kolme puu mahavõtmise mõtet.

„Igal pool võideldakse selle eest, et loodust ja rohelist säilitada, meil tehakse vastupidi,” väljendas Mai 34 korteriühistu liige Aino Torop paljude kaasliikmete seisukohta. „Kõik on nagu õige, ainult keegi ei vastuta ja jumal teab, mis siin veel edaspidi ette võetakse.”

Kõige enam masendab Toropit see, et tööd tehti poolsalaja, ilma et nende tellimisest või tegemise vajadusest oleks enne räägitud. Ja kui pärast räägitigi, aeti udujuttu.

„Juhatuse esimees ütles, et idee pärines trepikojavanemalt, aga kui juhtusin tema prouaga kokku ja küsisin, kuidas meie hoovi uus kujundus meeldib, vastas ta, et kui mees koju tuli, oli ta lausa šokeeritud,” rääkis Torop.

Juttu hoopis muust

Juttu puudest oli küll olnud, kuid üksnes liigsete okste saagimisest, mitte teatud puude mahavõtmisest ja alles jäetavate närimisest.

Toropis tekitab meelekibedust, et neljapäeval väidetud linnavalitsusest telefonitsi, et raieluba Mai 34 õues toimetamiseks pole antud, esmaspäeval aga kinnitati: kõik Mai 34 hoovis on tehtud seadusi järgides ja kehtiva raieloa alusel.

„Ma ei ole enam nii noor inimene ja minu mõtteviis pole ehk kõige õigem, aga poeg, kes kunagi elas samuti siin, helistas, et sõitis ekstra õue vaatama ja see, mis seal on tehtud, on tõesti rõve,” tõdes Torop.

Liiati pole kõnealuses hoovis puudega hõisata, aga neid õhuvärskendajaid oleks väga vaja: õue jääb maa-alune garaaþ pealt poolesajale autole.

Luba tingimustega

Mai 34 korteriühistu juhatuse esimees Meeme Maasing ütles, et hoovis tehtud tööd lähtusid ühistu üldkoosoleku otsusest ja nende tarvis olid dokumendid korras.

„Esialgu on nukker pilt, jah, aga raieloal on öeldud, et kahe-kolme aasta pärast tuleb puud veel üle pügada: tahame nad kujundada kerakujuliseks, nagu on tehtud Pika tänava alguses teatri kõrval,” selgitas Maasing hoovi rekonstrueerimisprojekti järgivaid töid.

Haljastuse spetsialist Kadri Kõresaar nentis, et vastavalt Mai 34 korteriühistu taotlusele väljastas linnavalitsuse majandusosakond korteriühistule raieloa 6. aprillil. Loas lubati maha võtta kahjustatud juurestikuga kask ja kolmesest grupist üks kidurakasvuline pärn.

Kümne pärna kohta väljastati vormilõikuse luba, kuna puud on istutatud kolmestesse ja kahestesse gruppidesse väga tihedalt, mistõttu need olid kasvuruumi vähesuse tõttu ühepoolsete võradega.

„Raieluba väljastati tingimusega, et puid hakatakse perioodiliselt hooldama,” märkis Kõresaar. „Sisehoovis üksikult kasvava pärna lõikuse luba ei väljastatud, kuna sellel piisab kasvuruumi.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles