Juhtkiri: Tom Sawyer kui uus ideaal

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Ameerika kirjaniku Mark Twaini loodud tegelane Tom Sawyer pole mingi kukununnu. Kui tooksime sellise vääniku meie koolipinki, tekiks tal tõenäoliselt probleeme nii koolikohustuse täitmise kui õppeedukusega. Käitumine oleks kõike muud kui eeskujulik.

Ometi tõi Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse juht Teet Kurs selle poisikese üleeile maavalitsuse saalis õpetajate ja direktorite ees kõneldes näiteks kui positiivsena silma paistva tegelase. Mis selles klutis imetlust väärib?

Vastuse leiab, kui meenutada planguvõõpamise episoodi. Tom Sawyer ei leppinud olukorraga, leidis lahenduse, ilmutades seejuures loovust ja algatusvõimet. Esialgu kehvast olukorrast väljus noormees võitjana.

Ettevõtlikkus on tänapäeva ideaal ja seepärast võiks kooli siht ollagi pigem Tom Sawyeri kui Arno Tali loomujoontega isiksuste kujundamine. Sõna “ettevõtlikkus” tähendus on laiem kui tahe äri ajada. Ettevõtlik isiksus suudab näha probleeme ja neid lahendada. Ta oskab püstitada eesmärke ja motiveerida end pingutama, et need saavutada. Võtab vastutuse oma elukäigu eest ega oota teiste serveeritud valikuid.

Ettevõtlikkus on tänapäeva ideaal ja seepärast võiks kooli siht ollagi pigem Tom Sawyeri kui Arno Tali loomujoontega isiksuste kujundamine.

Võib ju küsida: kuhu jäävad siis distsipliin, kuulekus ja muud traditsioonilised hea lapse omadused? Kas need on eilne päev? Vastus kipub tulema jaatav.

Aina rohkem on vaja inimesi, kes looksid nii endale kui ka kaaskodanikele töökohti. Üha sagedamini läheb tarvis loovaid lahendusi. Kogukonnas leiavad aktiivsed alati rakendust. Meie presidendi sõnadega öeldes: “Kasvatada tuleb kaasatute kihti”. Need on praegused vajadused.

Kuulekust, tegutsemist küsimusi küsimata nõudis üks teine riigikord. Demokraatial pole käsutäitjatega miskit peale hakata.

Tom Sawyerite kasvatamiseks soovib Pärnu Postimees pedagoogidele aga pikka meelt! Taevaisa teab, et lihtne see olema ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles