Kooliaasta alguses tuleb liiklusreeglid meelde tuletada

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalakäijate ülekäigukoht Pärnus Mai tänava kooli juures.
Jalakäijate ülekäigukoht Pärnus Mai tänava kooli juures. Foto: Urmas Luik

Eestis toimub igal aastal sadu õnnetusi jalakäijatega. Algkooliealistel on risk jalakäijana õnnetusse sattuda kaks korda suurem kui vanematel koolilastel ja täiskasvanutel.

Eelmisel aastal juhtus jalakäijate osalusel 357 liiklusõnnetust, neis hukkus 22 ja sai vigastada 352 jalakäijat. Vigasaanutest 42 olid vanuses 7–13.

"Statistiliselt toimub lastega jalakäijatena kõige rohkem õnnetusi pimeda aja hakul oktoobrist detsembrini ning varakevadel märtsis ja aprillis," selgitas maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert Eve-Mai Valdna. "Probleemsed on suuremad linnad: Tallinn, Tartu, Narva ja Pärnu, kus möödunud aastal juhtus ligikaudu 86 protsenti kõikidest laste osalusel õnnetustest jalakäijatena."

Laste liikluskäitumisest jalakäijana tulenevad suurimad liiklusõnnetuste riskitegurid on sõidutee ületamine reguleerimata ülekäiguradadel või ristmikel selle ohutuses veendumata, foorinõuete eiramine ning läheneva sõiduki kauguse ja sõidukiiruse vale hindamine.

"Lapsed on ohutu liiklemise nõuetega enamasti kursis, kuid reegleid paneb unustama näiteks kiire elutempo: kooli ja huviringi ruttamine, sõprade mõju ja tähelepanu hajutavad seadmed nagu mobiiltelefon ja kõrvaklapid," täiendas ennetustöö ekspert.

Jalakäija on vähekaitstud liikleja ja liiklusõnnetuse korral jääb ta alati kannatavaks pooleks. Lapsevanema õige eeskuju ja koos ohutu liiklemise harjutamine aitavad lapse kooliteed turvalisemaks muuta, kuid oluline roll laste liikluskäitumisele on ülejäänud täiskasvanutelgi, kes oma käitumisega liikluses laste otsuseid mõjutavad.

Viis nõuannet, mida vanematel tasub lapsele aeg-ajalt meelde tuletada

  • Ole tähelepanelik ja mõtle, kus ja kuidas on ohutu teed ületada!
  • Peatu ja vaata alati, enne kui teele astud: sõidukid ei saa kohe pidama! 50kilomeetrisel tunnikiirusel on peatumisteekond kuival asfaldil ligikaudu 28, märjal 38 ja lumisel 62 meetrit.
  • Püüa saavutada autojuhiga silmside!
  • Teed ületades ära tegele muude asjadega!
  • Varu liiklemiseks aega!

Rohkem nõuandeid ja lisainformatsiooni leiab õppekeskkonnast liikluskasvatus.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles