Avangardi galerii suleb talveks uksed

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus Rüütli tänaval asuv Avangard Galerii paneb talveks uksed kinni.
Pärnus Rüütli tänaval asuv Avangard Galerii paneb talveks uksed kinni. Foto: Urmas Luik

Pärnu Avangardi galerii on lahti veel viimaseid päevi ja näha saab Pärnust pärit noore kunstniku Helena Keskküla isikunäitust "Liivatera ballaad" ja vähendatud mahus väljapanekut Leonhard Lapini juubelinäitusest "Masinad". Mõlema näituse lahtiolekuaega on pikendatud 1. septembrini. Edaspidi jätkab Avangard hooajalise galeriina.

"Võrreldes varasemate aastatega võib öelda, et praegune kultuuripoliitika ei soosi omaalgatuste toetamist, seda eriti väljaspool Tallinnat," rääkis Avangardi galerii üks asutajatest Marian Kivila. Tema sõnutsi kaotas kultuuriministeerium sel aastal galeriide ja näituseasutuste toetusprogrammi, millest varem toetati üle-eestiliste galeriide tööd, ent tänavu otsustati sama raha anda Tallinna kesklinna eliitgaleriidele. Ka kultuurkapitali põhimõtted on Kivila hinnangul muutunud Tallinna-keskseks. "Sellise arengu taustal ei ole lootust aasta ringi püsima jääda ja arvestades Pärnu hooajalist loomust, on võimalik tegutseda vaid suvekuudel," selgitas galerist.

Varianti galerii hooajalisena avada kaalusid asutajad juba päris alguses, kuid esmalt sooviti siiski proovida, kas annab teha aasta läbi toimivat galeriid. Kuna aga toetussüsteem on koomale tõmbunud ja tegijate enda tegemised on sügishooajal rohkem Tallinna koondunud, katsetatakse edaspidi hooajalist varianti.

Kivila väitel on otsus ratsionaalne. "Muidugi oleks tore, kui omaalgatusi toetataks rohkem ja programmi saaks teha läbi aasta," leidis ta, kuid et Pärnu on hooajaline linn, on tema arvates kõige loogilisem elada samas rütmis.

Kõige tüütum on galeristile ruumiprobleem. "Hooajaline tähendab seda, et iga hooajal tuleb tõenäoliselt uued ruumid otsida, sest tühja äripinna eest talvel maksta ei ole mõtet ega võimalust," selgitas ta.

Galeristid Marian Kivila ja Jan Grau suhtuvad muutustesse loominguliselt. "Ehk saame katsetada talvel hoopis näitustega uudsetes ja ootamatutes kohtades," pakkus Kivila. Konkreetsemaks minnes märkis ta, et koostöös Voronja galeriiga on plaan korraldada korternäitusi inimeste kodudes ja koostöös Hansakoduga tuleb peagi kodunäitus uues majas, mida saab külastada septembris Kalamehe laupäeval. "Projektipõhiselt on võimalik eksisteerida ruumita pop-up-galeriina ja teha näitusi kus iganes maailma eri paigus ja kõige erinevamates ruumides," jäi Kivila optimistlikuks.

2018. aasta suvel on galeriil plaan lähtuda algkontseptsioonist ja tuua inimesteni kaks–kolm nõukogude perioodi kunsti tutvustavat näitust.

MTÜ Avangard Galerii asutati 2015. aasta septembris ja esimene näitus avati sama aasta detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles