Katrin Pärgmäe: Kuidas elada paremini?

Katrin Pärgmäe
, arengukoostöö ümarlaua kommunikatsioonijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Pärgmäe.
Katrin Pärgmäe. Foto: PP

Arengukoostöö ümarlaud korraldas Paides arvamusfestivalil arutelu, mille keskmes olid kohalikud kogukonnad. Küsisime, mida saavad omavalitsused ja inimesed ise ära teha, et kogukonnad jääksid püsima ja oleksid globaalses mõttes kestlikud. Siin on kirjas üheksa head mõtet, mida saaks parandada ja kuidas võiks olla.

Esiteks: maaomavalitsustel on aeg alaväärsuskompleksist üle saada. Ei pea tegema ainult miinimumprogrammi, saab palju rohkem. Selleks vajame aga koostööd. Talgute korraldamine on juba tavapärane, ent peale pargikoristuse või ehitamise tuleks ette võtta suuremaid projekte. Kogukonnaga tasuks mõelda, kuidas aidata erivajadusega lapsi, kuidas teha eakate elu mugavamaks.

Teiseks: pikk plaan tuleb omavalitsusest. Pisike Lääne-Austria liidumaa Vorarlberg seisis 1980ndatel silmitsi sama reaalsusega mis praegu Eesti: inimesed lahkusid maalt linnadesse ja elu kogukondades hääbus. Olukorra lahendamiseks võttis liidumaa suuna rohelisele energiale ja arhitektuurile ning põimis selle modernse tehnoloogiaga. Eesmärk oli kasutada maksimaalselt ja kestlikult kohapealseid ressursse. Selle tulemusena kasvas töökohtade arv ja nüüd on sama liidumaa sisemajanduse kogutoodang kaheksa protsenti kõrgem Austria keskmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles