Ülespidamine hää, saab II klassi

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Pärnu muuseumi peavarahoidja Ülli Kondi ütlust mööda on muuseumis hoiul mõnisada vana tunnistust. Vanemad neist on pärit 19. sajandi lõpust. Üldjuhul on alles hoitud ja muuseumi jõudnud need vanad õpitulemuste kokkuvõtted, mida ehivad head hinded. “Mul polegi olnud võimalust silmitseda tunnistust, millel halvad hinded,” tõdes Kont.

Kont jutustas, et tunnistused on muuseumi laekunud eri teid pidi: inimesed on toonud näiteks oma vanavanaema asju. Neid on leitud nii pööningult kui dokumentide hulgast. Leidub nõukogudeaegseidki tunnistusi, mis jõudnud muuseumi kellegi isikliku arhiiviga.

Kondi jutu järgi on väga vahva vaadata, milliseid aineid õpetati 1905. või 1910. aastal ja kuidas siis hinnati. Tol ajal õpetati näiteks maa- ja usuteadust. Tore on jälgida, missugused õppeained olid kavas jällegi 20 aastat hiljem. Kui vahepeal hinnati ainult numbritega, on tänapäeval hindamissüsteemi tulnud jälle sõnad nagu vanasti, kui lapse sooritus hinnati kas hääks või rahuldavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles